SAD odobrio Ukrajini korištenje američkog oružja unutar Rusije

SAD je najveći dobavljač oružja za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom od februara 2022.

Američki dužnosnici su rekli da SAD i dalje neće dozvoljavati ukrajinskoj vojsci da koristi sisteme ATACMS, koji imaju domet do 300 kilometara, ni drugo američko oružje velikog dometa za napade u dubini Rusije (United States Army/Handout via REUTERS)

Američki predsjednik Joe Biden je Ukrajini odobrio korištenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkiv, nakon što je to Kijev proteklih sedmica tražio od Washingtona, potvrdio je u petak američki državni sekretar Antony Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pragu nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a, Blinken nije specificirao bi li se Bidenovo odobrenje moglo proširiti i na ciljeve dublje u Rusiji, piše Reuters a prenosi Hina.

Blinken je kazao da je potez Washingtona, koji predstavlja promjenu politike američkog predsjednika Bidena koji je čvrsto odbijao dozvoliti Ukrajini da koristi američko oružje na ruskom teritoriju, rezultat američke strategije prilagodbe situaciji na ratištu.

Sada, rekao je, Sjedinjene Američke Države reagiraju na ono što su vidjele u i oko Harkiva.

Biden ponovo popustio

“Tokom proteklih nekoliko sedmica, Ukrajina nam se obratila i zatražila odobrenje da koristi oružje koje im šaljemo kako bi se odbranila od agresije, uključujući i od ruskih snaga koje se gomilaju na ruskoj strani granice i potom upadaju u Ukrajinu”, rekao je Blinken.

Biden je time drugi put ove godine potiho popustio svoju politiku o oružju koje se šalje Ukrajini. Ranije je udovoljio zahtjevima da Kijevu pošalje dalekometne projektile ATACMS.

SAD je najveći dobavljač oružja za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom od februara 2022.

Američki dužnosnici su u četvrtak rekli da SAD i dalje neće dozvoljavati ukrajinskoj vojsci da koristi sisteme ATACMS, koji imaju domet do 300 kilometara, ni drugo američko oružje velikog dometa za napade u dubini Rusije.

Izvor: Agencije