Poljska istražuje mogućnost ruskog uplitanja zbog lažne vijesti o mobilizaciji vojske

Lažni izvještaj, koji je podijeljen te kasnije povučen, tvrdio je da je Tusk naredio djelimičnu mobilizaciju od 1. jula.

Premijer Donald Tusk je situaciju nazvao još jednim opasnim napadom (EPA-EFE/ARTUR RESZKO)

Poljska obavještajna služba istražuje je li državna novinska agencija PAP bila meta ruskog kibernetičkog napada nakon što je agencija objavila lažnu vijest da će zemlja djelimično mobilizirati svoju vojsku, rekli su dužnosnici u petak.

Ministar za digitalizaciju Krzysztof Gawkowski je u Varšavi rekao da “sve upućuje na činjenicu da se suočavamo s kibernetičkim napadom kojim je rukovodila ruska strana”, prenosi agencija dpa.

Premijer Donald Tusk je na platformi X napisao: “Još jedan veoma opasan hakerski napad je dobra ilustracija ruske strategije destabilizacije uoči evropskih izbora”.

Lažna vijest o mobilizaciji

Lažni izvještaj, koji je podijeljen te kasnije povučen, tvrdio je da je Tusk naredio djelimičnu mobilizaciju od 1. jula, prenosi Hina.

Prema izvještaju, 200.000 bivših vojnika i civila trebalo je biti raspoređeno u Ukrajini.

Poljska je jedan od najvažnijih vojnih dobavljača za Ukrajinu, koju je napala Rusija. Članica Evropske unije i NATO saveza, Poljska također igra važnu ulogu kao logistički centar zapadne pomoći za Kijev te ju Rusija smatra neprijateljskom zemljom.

Glasnogovornik poljske vlade Jan Grabiec odmah je negirao vijest. PAP je rekao da agencija nije bila izvor teksta.

“Izvještaj nije potekao od agencije niti su ga napisali ili poslali PAP-ovi novinari. Izvještaji su obrisani”, objavila je agencija.

Izvor: Agencije