Palestinski akademici pozivaju na spašavanje univerziteta u Gazi

Posmatrači kažu da je Izrael u Gazi sravnio sa zemljom sve glavne univerzitete tokom rata koji traje skoro osam mjeseci.

Oštećena vrata Univerziteta Al Aqsa, koja je uništila izraelska vojska u Khan Younisu u južnom Pojasu Gaze [Reuters/Doaa Rouqa]

Akademici i uposlenici na univerzitetima u Pojasu Gaze pozvali su na izradu dugoročne strategije za obnovu obrazovne infrastrukture i brzo prebacivanje na online nastavu kako bi se ublažile posljedice po univerzitetsko obrazovanje usljed izraelske agresije na Pojas koja traje skoro osam mjeseci.

U zahtjevu koji je potpisalo više od 180 akademika i uposlenika na univerzitetima u Gazi pozivaju se akademici širom svijeta da se odupru kampanji „sistematskog genocida“ u okupiranoj Palestini općenito, a posebno u Pojasu Gaze, te pozivaju da se radi rame uz rame na obnovi uništenih univerziteta i odbace svi planovi koji imaju za cilj da zaobiđu, izbrišu ili oslabe postojeće akademske institucije.

U zahtjevu se ističe da budućnost mladih u Gazi zavisi od sposobnosti akademskog kadra da ostane u svojoj zemlji na usluzi budućim generacijama.

Potpisnici zahtjeva navode da ga prilažu “dok padaju bombe okupacijskih snaga širom Gaze”, iz izbjegličkih kampova u Rafahu i iz njihovog privremenog izbjeglištva u Egiptu i drugim zemljama, uzimajući u obzir da je „namjerno ciljanje obrazovne infrastrukture očigledan pokušaj da se Gaza učini nenastanjivom i da se fragmentira intelektualno i kulturno tkivo našeg društva“.

Partneri u okupaciji

Navode i ono što opisuju kao partnerstvo Sjedinjenih Američkih Državama i Velike Britanije u kampanji „izraelskog sistematskog uništavanja“ jer „rade na blokiranju puta ka rekonstrukciji naših univerziteta kao dio šireg procesa eliminiranja mogućnosti za nezavisni palestinski obrazovni život u Gazi“.

Ukazali su na potrebu da se ponovo pokrenu obrazovne institucije u Gazi, ne samo da bi se podržali sadašnji studenti, već i da bi se osigurala postojanost i kontinuitet sistema visokog obrazovanja jer je on vitalni stub i svjetionik nade za palestinski narod.

Zahtjev je zaključen naglašavanjem potrebe za sveobuhvatnom podrškom za pokrivanje operativnih troškova, među kojima su i penzije, nakon što su univerziteti u Gazi izgubili svoj primarni izvor prihoda od školarine studenata. Naglašena je i potreba za brzim prelaskom na online obrazovanje kako bi se ublažio poremećaj koji je rezultirao uništenjem univerzitetske infrastrukture.

Među najistaknutijim potpisnicima zahtjeva su predsjednik Al-Azhar univerziteta u Gazi, potpredsjednik Upravnog odbora Islamskog univerziteta te dekani fakulteta medicine, nauke, poljoprivrede, ekonomije, prava i šerijata, kao i šefovi odsjeka, profesori i ljudi u administraciji na nekoliko univerziteta u Pojasu Gaze.

Posmatrači kažu da je Izrael namjerno, tokom svog rata u Gazi koji traje skoro osam mjeseci, sravnio sve glavne univerzitete sa zemljom te da je obrazovanje onemogućeno za oko četvrt miliona studenata nakon što je izraelska vojska pretvorila njihove univerzitete i naučne laboratorije u hrpu ruševina, kao i da je stradalo više od stotinu naučnika, akademika i predsjednika univerziteta.

Izvor: Al Jazeera