Netanyahuov intervju izazvao bijes u Francuskoj

Ovaj intervju na daljinu dolazi usred talasa međunarodnog ogorčenja izazvanog krvavim bombardiranjem kampa za raseljene u Rafahu u nedjelju.

Stotine demonstranata ispred sjedišta francuskog kanala koji je emitirao Netanyahuov intervju (Anadolija)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, tokom intervjua za francuski kanal TF1, uporedio bombardiranje stanovnika Gaze i ubijanje desetaka civila sa napadom koji je francuska vojska greškom izvela na svadbenoj zabavi u Maliju.

Na pitanje voditelja „možemo li izvesti neke operacije komandosa umjesto ove ogromne operacije koja ubija ovoliko veliki broj nevinih“, Netanyahu je odgovorio: „Ovo nisu napadi s nedefiniranim ciljevima. ​​Činimo sve što možemo.“

Dodao je: „U Maliju su francuske snage, ciljajući terorističke vođe, bombardovale svatove te uzrokovale žrtve među civilima. To je nešto što se dešava u ratu. Ne kažem da je (francuski predsjednik Emmanuel) Macron ratni zločinac. Neću reći da je francuska vojska to učinila namjerno, ni mi to, također, ne radimo.“

Netanyahu je priznao da ponekad izraelska vojska greškom usmrti neke od svojih boraca u Gazi.

Tokom intervjua je ponovio službeni stav svoje Vlade u vezi s izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze i optužbe protiv Izraela da cilja i izgladnjuje civile opisao kao „antisemitsku klevetu“.

„Ne znam da li moramo okupirati Gazu, ali trebali bismo moći u nju ući u bilo koje vrijeme“, rekao je, dodajući da bi sada davanje države Palestincima bila najveća nagrada za „teroriste“.

Talas bijesa

Ovaj intervju na daljinu dolazi usred talasa međunarodnog ogorčenja izazvanog krvavim bombardiranjem kampa za raseljene u Rafahu u nedjelju, dok izraelska okupacijska vojska nastavlja kopnene napade koje je započela 7. maja na grad prepun raseljenih ljudi kako bi eliminirala „posljednju Hamasovu brigadu“.

Stotine demonstranata okupilo se sinoć, u četvrtak, ispred sjedišta privatnog francuskog kanala TF1 u predgrađu Pariza u znak protesta zbog emitiranja Netanyahuovog intervjua na kanalu LCE, koji pripada istoj medijskoj grupi.

Demonstranti nisu mogli doći do zgrade koju su izolovale policijske snage, pa su demonstrirali ispred nje uzvikivali „Gazo, Gazo, Pariz je uz tebe“, „Prekid vatre odmah“ i „Izrael je ubica“. Oni su, također, osudili masakr u Rafahu i dosluh Zapada sa izraelskom okupacijom.

Nakon što je objavljeno da je ovaj intervju emitiran, brojni predstavnici radikalne ljevičarske stranke LFI izrazili su ogorčenje i pozvali na ovaj skup.

Izvor: Agencije