Najmanje 29 ljudi uhapšeno zbog protesta u Armeniji

Hiljade demonstranata okupilo se ispred Ministarstva vanjskih poslova Armenije tražeći ostavku armenskog premijera Pašinjana zbog sporazuma sa Azerbejdžanom o granici.

Lider pokreta 'Tavuš u ime domovine' nadbiskup Bagrat Galstanjan zahtijevao je od ministra vanjskih poslova Ararata Mirzojana da se pridruži demonstrantima (Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS)

Policija je u petak uhapsila najmanje 29 osoba zbog nasilnih protesta ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova Armenije u Erevanu koji su organizirani zbog protivljenja procesu demarkacije državne granice koji je dogovoren sa Azerbejdžanom, saopćilo je armensko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nekoliko hiljada demonstranata, sa dimnim bombama, okupilo se ispred Ministarstva vanjskih poslova Armenije tražeći ostavku armenskog premijera Nikola Pašinjana zbog sporazuma sa Azerbejdžanom o demarkaciji granice dvije zemlje, javio je armenski servis Radija Slobodna Evropa, prenosi Tanjug.

Lider pokreta “Tavuš u ime domovine” nadbiskup Bagrat Galstanjan zahtijevao je od ministra vanjskih poslova Ararata Mirzojana da se pridruži demonstrantima.

Protokol o razgraničenju

Armenska policija je zauzvrat pozvala učesnike protesta da se raziđu, da bi nakon toga počeli sukobi između demonstranata i policajaca.

Deveti sastanak komisije za razgraničenje državne granice između Azerbejdžana i Armenije održan je 15. maja, na osnovu čega su strane potpisale protokol o usaglašavanju granične linije između četiri sela – Baganis, Voskepar, Kirants i Berkaber u regijiu Tavuš u Armeniji i četiri sela u okrugu Gazak u Azerbejdžanu.

Ubrzo je počela procedura demarkacije granice, odnosno postavljanje graničnih stubova. Građani koji se protive demarkaciji ujedinili su se oko nadbiskupa Armenske apostolske crkve Bagrata Galstanjana i redovno održavaju antivladine proteste.

Izvor: Agencije