Ministar: Turska odbija da NATO ‘učestvuje’ u ratu u Ukrajini

Za Tursku je jedna stvar podržati Ukrajinu i njen teritorijalni integritet, a potpuno druga stvar je umiješanost NATO-a u rat, rekao je šef turske diplomatije Hakan Fidan.

Fidan: Podržavamo nastavak slanja pomoći Ukrajini, ali ne želimo da NATO učestvuje u tom rat (Reuters/ Leah Millis)

Turska odbija da Sjevernoatlantska alijansa (NATO) “učestvuje” u ratu u Ukrajini, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan poslije neformalnog sastanka šefova diplomatije Saveza u Pragu, prenosi agencija Beta.

“Podržavamo nastavak slanja pomoći Ukrajini i kapacitet Ukrajine da osigura odvraćanje, ali ne želimo da NATO učestvuje u tom ratu”, rekao je turski šef diplomatije.

Za Tursku je jedna stvar podržati Ukrajinu da se garantira njen teritorijalni integritet i oslobode njene teritorije, ali je druga umiješanost NATO-a u rat.

Po ministru Fidanu to rizikuje da dovede do regionalnog proširenja sukoba i većih kriza.

Odobreni napadi na Rusiju

Turska je uspjela zadržati veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom od početka ruske invazije na susjednu državu u februaru 2022. godine.

Zvanična Ankara je izrazila ovaj stav u trenutku kada je više država članica NATO-a, među kojima i SAD, odobrilo Ukrajini da koristi oružje koje su joj dale za udare na Rusiju ako se brani od napada.

Američki predsjednik Jose Biden dao je zeleno svjetlo Ukrajini da pod određenim uvjetima gađa ciljeve na ruskoj teritoriji, u oblasti Harkiva.

Izvor: Agencije