Kina neće učestvovati na švicarskoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini

Peking podržava sazivanje mirovne konferencije koju priznaju obje strane i njihovo jednako učestvovanje, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Ukrajina je u januaru pozvala kineskog predsjednika Xi Jinpinga da učestvuje na planiranom samitu svjetskih čelnika u Švicarskoj (EPA-EFE/Alexander Ryumin/Spitnik/ Kremlin Pool)

Kina je potvrdila da neće prisustvovati mirovnoj konferenciji o Ukrajini, čiji će domaćin biti Švicarska sljedećeg mjeseca, rekla su četiri izvora koja su direktno upoznata s tim pitanjem.

Peking je odbio poziv jer nisu ispunjeni uvjeti za njihovo učestvovanje, uključujući učestvovanje i Rusije i Ukrajine, rekla su tri izvora, prenosi Hina.

Neutralna Švicarska vlada traži široki odziv iz različitih dijelova svijeta na samit 15. i 16. juna, za koji se Bern nada da će otvoriti put mirovnom procesu u Ukrajini. Moskva nije pozvana.

Kina je ove sedmice izvijestila diplomate da neispunjeni uvjeti uključuju ravnopravno učešće Rusije i Ukrajine i da je potrebna poštena rasprava o svim prijedlozima, rekao je jedan od izvora.

Peking podržava sazivanje mirovne konferencije koju priznaju obje strane i njihovo jednako učestvovanje, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Rusija traži priznanje teritorijalnih dobitaka

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je sugerirao da bi Kina mogla organizirati mirovnu konferenciju na kojoj bi mogle učestvovati Rusija i Ukrajina.

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da riješi ukrajinsku krizu.

“Dijelimo stajalište (Kine) da se prvenstveno treba baviti korijenskim uzrocima sukoba i zaštititi zakonske interese svih strana, uz naknadne sporazume temeljene na načelu jednake i nedjeljive sigurnosti”, rekao je Lavrov te dodao da to “podrazumijeva poštivanje stvarnosti na terenu, koja odražava volju ljudi koji ondje žive”.

Rusija je više puta pozvala na pregovore uz uvjet da Kijev i Zapad priznaju njene teritorijalne dobitke u Ukrajini. Kijev je odbio te prijedloge.

Ukrajina je u januaru pozvala kineskog predsjednika Xi Jinpinga da učestvuje na planiranom samitu svjetskih čelnika u Švicarskoj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ove je sedmice pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da prisustvuje, ali Washington nije potvrdio koga će poslati.

Kina ima bliske veze s Rusijom i suzdržala se od kritiziranja njene invazije na Ukrajinu, ali je ranije ponudila pomoć u posredovanju u sukobu.

Švicarska je nastojala uvjeriti više zemalja globalnog juga, uključujući Kinu, da prisustvuju konferenciji.

Izvor: Agencije