Kako je ‘operacija Awarta’ doprinijela smanjenju izraelske kontrole nad Zapadnom obalom?

Iako Izrael skriva detalje ove operacije, to nije spriječilo okupatorske vođe i doseljenikeda provode huškačke aktivnosti protiv Palestinaca.

Vojni punkt Awarta u Nablusu utvrđen je vojnim osmatračnicama, kamerama i betonskim barijerama (Al Jazeera)

Nablus ₋ Malo prije ponoći, Palestinac koji je vozio kamion približio se izraelskom vojnom punktu Awarta u blizini grada Nablusa na sjeveru Zapadne obale. Nedugo zatim, kako navodi Izrael, vozač je izašao iz prometne trake koja vodi prema barijeri, prestigao je vozila ispred sebe i pregazio dvojicu izraelskih vojnika, nakon čega se udaljio s lica mjesta i krenuo prema gradu Nablusu.

Ovaj incident je iznenadio izraelske vojnike koji su se tu zatekli, kao i vođe izraelske vojske i doseljenike koji su kasnije obišli to mjesto. Izraelska vojska je nakon toga objavila, kako navodi izraelski list Haaretz, da je to bila “namjerna operacija” u kojoj su dvojica vojnika podlegli od zadobivenih povreda.

Izraelska vojska je potom izvršila više racija po gradu Nablusu, okolnim selima i izbjegličkim kampovima, posebno na području u blizini mjesta operacije. Također je zaplijenila vozilo kojim je izvedena operacija, saopćivši da se počinitelj predao palestinskim snagama sigurnosti, koje ga ne žele predati izraelskoj strani.

Operacije Awarta nije značajna samo zbog odabira trenutka i načina njenog izvođenja, već i zbog lokacije na kojoj je izvedena. Vojni punkt je ponovno pušten u rad nakon 7. oktobra, a vojno je i sigurnosno utvrđen betonskim i željeznim barijerama. Opremljen je raznim uređajima za detekciju, kamerama i drugim sredstvima za zaštitu vojnika, pored toga da se nalazi u blizini vojnog kampa Hawara.

Izluđuje okupaciju

“Operacija Awarta” prekinula je relativno zatišje u operacijama otpora u gradovima na Zapadnoj obali općenito, a posebno u gradu Nablusu. Posljednja operacija desila se krajem februara, kada je Palestinac ubio dvoje Izraelaca u blizini doseljeničkog naselja Eli, južno od Nablusa. Ova operacija dolazi u sklopu pokušaja suprotstavljanja Izraelu i njegovim nastojanjima da ojača kontrolu nad Zapadnom obalom.

Iako Izrael skriva detalje ove operacije, to nije spriječilo izraelske vođe i doseljenike, poput ministra finansija Bezalela Smotricha, da provode huškačke aktivnosti protiv Palestinaca i Zapadne obale. Tako je Smotrich izjavio da ”Izrael mora krenuti u odbrambeni rat na Zapadoj obali”.

Yasser Manna, palestinski istraživač koji se bavi pitanjima Izraela, prenosi, pozivajući se na izraelski Channel 7, da je izraelski ministar dodao: “Svi koji govore o uspostavljanju palestinske države uzalud prosipaju krv doseljenika i ugrožavaju postojanje države.”

Prema istom izvoru, član izraelskog Knesseta Zvi Sukkot prijetio je stanovnicima Nablusa nakon što je posjetio mjesto operacije, rekavši kako treba imati na umu da su se ”Izrael, njegov narod, njegova vojska i njegova vlast promijenili i poludjeli. Ova operacija ne smije proći tiho. Ne može se desiti ovakav incident a da Nablus ostane miran.”

U svom objašnjenju operacije Awarta, Manna je izjavio za Al Jazeeru da na Zapadnoj obali dolazi do padova i uspona u krivulji operacija otpora. Na ove operacije imaju utjecaja okupatorske prakse i zločini u Gazi, kao i represivne mjere i zadržavanje novca koji pripada građanima. “Sve ovo upućuje na to da Zapadna obala ponovo postaje žarište”, dodao je.

Prema Manni, Izrael shvata da ne može nametnuti mir na Zapadnoj obali, posebno u vrijeme dok izvodi racije, hapšenja i ubijanja. Zna da sve to utječe na tok događaja i gura stvari prema eskalaciji. ”Drugim riječima, ne može se reći da su se operacije vratile, jer su se samo smanjile i nisu ni prestale”.

Manna smatra da Izrael pokušava odgoditi konfrontaciju i učiniti Zapadnu obalu sekundarnim ratištem, ali je veoma teško razdvojiti dešavanja u Gazi od onih na Zapadnoj obali. Izrael, također, nastoji potaknuti Palestinske vlasti da naprave još više ustupaka, kako bi se sačuvala sigurnost Izraela. Palestinske vlasti to neće biti u stanju ostvariti, pogotovo nakon izraelskog finansijskog zlostavljanja.

Narušavanje ravnoteže kontrole

Sigurnosno-vojni stručnjak, penzionisani generalmajor Wasef Erekat, smatra da je značaj ovih vojnih operacija u tome što se one odvijaju u područjima koje imaju sigurnosno-obavještajni značaj. Izraelska vojska smatra da je odabrala odgovarajuće mjesto, dok palestinski otpor pažljivo bira vojne lokacije kao svoje mete. Ako napad prođe uspješno, “efekat koji će to ostaviti na izraelsku vojsku, materijalno i psihološki, bit će veći nego na bilo kojoj drugoj lokaciji”, dodao je.

Erekat dodaje da takve operacije mogu biti inspiracija za druge ćelije otpora i kaže: “Uspješan model – pogotovo napadi na vojnike – stvara slične modele, i više od toga.”

Erekat se slaže s Mannom da je ova operacija narušila ravnotežu kontrole i pritiska koji Izrael pokušava nametnuti na Zapadnoj obali. Protivi se tome da se to nazove  stanjem mira, kako ga okupacija pokušava opisati.  ”Tamo gdje postoji okupacija, tu nema mira”, rekao je.  Prikrivanje detalja o ovoj operaciji sve do ovog trenutka pojašnjava time da okupatorska vojska uvijek izbjegava dati detaljne informacije, kako borci otpora iz toga ne bi izvukli pouku.

Sa svoje strane, politički analitičar Sulaiman Bisharat operaciju Awarta dovodi u vezu s vojnim i represivnim mjerama okupacije, posebno u Nablusu i širom Zapadne obale, te s naporima Izraela i njegovih ekstremističkih vođa, kao što su ministar finansija Bezalel Smotrich i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, da uspostavi potpunu kontrolu i pojača sigurnosni stisak na Zapadnoj obali.

Bisharat je izjavio za Al Jazeeru da operacija Awarta razbija jednadžbu koju Izrael pokušava nametnuti, te kako je to ujedno i prkošenje izraelskim politikama kojima je vršio pritiske na Palestince na Zapadnoj obali, u pokušaju da oslabi njihovu prisustvo.

Dodaje da ono što se dogodilo ponovo postavlja pitanje koliko je zapravo sigurnosni pristup uspješan u oblikovanju ili definiranju izraelsko-palestinskog odnosa na Zapadnoj obali, odnosno treba li se preispitati i vratiti na koncept politika koje daju Palestincima politički entitet i slobodu kretanja i života.

Na pitanje hoće li operacija Awarta dovesti do toga da eskalira djelovanje palestinskog otpora na Zapadnoj obali, Bisharat je rekao da su Palestinci navikli na slično stanje, koje traje više od dvije godine, ali da nije neprekidno.

Od 7. oktobra, Palestinci na Zapadnoj obali i u Jerusalemu ₋ prema Palestinskom informativnom centru “Mata” ₋ izveli su oko 50 samoubilačkih napada, u kojima je ubijeno 27 Izraelaca, a ranjeno više od 280 ljudi, dok su u maju ove godine ubijena tri Izraelaca, a sedam je ranjeno.

Izvor: Al Jazeera