Frederiksen: Danski borbeni avioni F-16 uskoro će krenuti ka Ukrajini

Danska premijerka kaže da su sve zemlje Sjeverne Evrope doprinijele zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Danska premijerka Mette Frederiksen je u februaru posjetila Kijev i sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN)

Borbeni avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danas danska premijerka Mette Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon trećeg samita Ukrajina-Sjeverna Evropa.

Ona je napomenula da je sastanak u Stockholmu snažna poruka da svi ljudi u sjevernoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

“Druga poruka je vrlo jasna – moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična”, rekla je Frederiksen, prenosi Tanjug pozivajući se na izvještavanje Ukrinforma.

Saveznici Ukrajine

“Sada imamo sigurnosne obaveze svih sjevernoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu”.

Dodala je da su sve zemlje Sjeverne Evrope doprinijele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

“Kao saveznici Ukrajine, razumijemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promijeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima”, poručila je Kijevu danska premijerka.

Izvor: Agencije