Slovački premijer otpušten iz bolnice na kućni oporavak

Direktorica bolnice Miriam Lapunikova rekla je da je premijer izrazio želju da nastavi oporavak u svom domu nakon što napusti bolnicu.

Premijer Slovačke je nakon atentata podvrgnut dvjema operacijama od nekoliko sati u bolnici u Banskoj Bystrici (EPA-EFE/Martin Divisek) (EPA)

Slovački premijer Robert Fico, koji je prije 15 dana ranjen iz vatrenog oružja, otpušten je iz bolnice u Banskoj Bystrici gdje je bio hospitaliziran nakon napada i nastavit će oporavak u svom domu u Bratislavi, javili su slovački mediji, prenosi Hina.

Do napada je došlo 15. maja kada je Fico ušao među svoje pristalice, nakon sjednice Vlade u Handlovi, mjesta u centralnom dijelu Slovačke.

Odmah je podvrgnut dvjema operacijama od nekoliko sati u bolnici u Banskoj Bystrici.

“Robert Fico premješten je večeras iz naše bolnice prema Bratislavi”, rekla je Ruzena Mataseje, glasnogovornica bolnice, bez pojašnjenja o tome gdje je tačno transportiran.

Bolnica zadovoljna stanjem premijera

Direktorica bolnice Miriam Lapunikova rekla je da je premijer izrazio želju da nastavi oporavak u svom domu nakon što napusti njihovu bolnicu.

Bolnica u Banskoj Bystrici rekla je da je zadovoljna stanjem predsjednika Vlade, koje se popravlja.

Napadač na Fica, kojeg su slovački mediji identificirali kao Juraja Cintulu (71), odmah je uhapšen i stavljen u pritvor pod optužbom za pokušaj ubistva.

Izvor: Agencije