Erdogan: Cilj vojne vježbe ‘EFES 2024’ je očuvanje mira

Ankara na manevre EFES-2024 gleda kao na novi simbol Turske koja s prijateljima dijeli svoja iskustva u oblasti odbrambene industrije, poručio je turski predsjednik.

Erdogan (u sredini) u posjeti sajmu odbrambene industrije dok prisustvuje turskim vojnim manevrima 'EFES 2024' (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da vojni manevri EFES 2024 nisu usmjereni protiv bilo koga, već da za cilj imaju očuvanje mira, napominjući da su na manevrima prvi put testirana 33 oružja, vozila i sistema.

Erdogan je, u govoru vojsci tokom vježbi u zapadnoj provinciji Izmir, rekao da vježba EFES-2024 ne cilja niti jednu zemlju. Cilj tih vježbi je “očuvanje mira”.

“Imamo priliku da koristimo nove lokalne sisteme”, rekao je, napominjući da će 33 nova sistema biti testirana prvi put na manevrima.

Erdogan se, također, osvrnuo na širenje turskog odbrambenog sektora, rekavši: “Prošle godine smo dostigli 5,5 milijardi dolara izvoza vojne opreme sa 230 izvezenih vrsta u 185 zemalja i potpisali nove ugovore vrijedne 10,24 milijarde dolara”.

Istakao je da 50 zemalja svijeta trenutno koristi dronove turskih kompanija te da Ankara na manevre EFES-2024 gleda kao na novi simbol Turske koja s prijateljima dijeli svoja iskustva u oblasti odbrambene industrije.

EFES-2024 se smatra jednom od najvećih vojnih vježbi koje su izvele turske oružane snage. Održane su od 9. do 30. maja.

Genocid

Diplomatski, Erdogan je naglasio da Turska provodi intenzivnu diplomatiju, te da je njegova politika poduzela mnoge važne korake kako bi povećala broj prijatelja, nadajući se da će nastaviti tim putem s novim inicijativama.

Erdogan je rekao da je Turska spremna za uspostavljanje dijaloga i jačanje odnosa sa svakom državom koja uvažava interese Turske i želi razvijati saradnju.

Kada je riječ o izraelskom ratu u Gazi, Erdogan je rekao da izraelsko bombardovanje Palestinaca u Pojasu Gaze nije rat, već genocid.

Dodao je da izraelski napad na kamp za raseljene u gradu Rafah predstavlja tačku potpunog izostanka čovječnosti te da za takvu brutalnost nema opravdanja.

Izvor: Agencije