Belgijski univerzitet prekida sve akademske odnose s Izraelom

Univerzitet Gent je jedan od belgijskih i evropskih univerziteta koji osmi mjesec zaredom svjedoče protestima zbog osude rata u Pojasu Gaze.

Studenti belgijskog Univerziteta Gent organizirali su proteste u jednoj od univerzitetskih zgrada u znak podrške Gazi [Olivier Matthys/EPA]

Nakon sastanka Upravnog odbora, Univerzitet Gent u Belgiji danas je objavio da prekida sve akademske odnose s Izraelom.

U jednoj od zgrada ovog univerziteta se od 9. maja dešavaju protestna okupljanja studenata sa zahtjevom da se prekinu odnosi sa devet izraelskih akademskih institucija.

Studenti su, u saopćenju nakon ove odluke Univerziteta, rekli da će nastaviti protestno okupljanje dok se ne prekinu odnosi i sa šest izraelskih kompanija s kojima Univerzitet još uvijek posluje.

Predsjednik Univerziteta je početkom ovog mjeseca objavio da je prekinuta saradnja sa tri izraelska istraživačka centra koja su od početka rata u Pojasu Gaze sarađivala s okupatorskom vojskom zbog proizvodnje oružja.

Ova odluka donesena je otprilike deset dana nakon početka protesta studenata u glavnoj zgradi Univerziteta sa zahtjevom za prekid akademskih odnosa s Izraelom.

Univerzitet Gent je jedan od belgijskih i evropskih univerziteta koji osmi mjesec zaredom svjedoče protestima zbog osude rata u Pojasu Gaze i zahtjeva za prekidom svih akademskih odnosa s izraelskim univerzitetima i istraživačkim centrima.

Prije nego što se studentski pokret solidarnosti s Gazom proširio na evropske univerzitete i univerzitete širom svijeta, njegovu prvu iskru potpalio je niz protesta na Univerzitetu Columbia u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i na ostalim američkim univerzitetima od 17. aprila, kada su studenti pozvali da se zaustavi izraelski rat u Gazi i da se prekine saradnja njihovih univerziteta sa izraelskim fakultetima i istraživačkim centrima te da se povuku investicije iz kompanija koje podržavaju okupaciju.

Izvor: Al Jazeera