Vlada Slovenije parlamentu predložila priznanje Palestine

Ovo priznanje nije usmjereno ni protiv koga, pa ni protiv države Izrael. Ovo je poruka mira, rekao je slovenski premijer Robert Golob.

Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine (Shutterstock)

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici usvojila odluku da Državnom zboru (Narodna skupština) predloži priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države, potvrdio je slovenski premijer Robert Golob, javlja Anadolija.

Golob je nakon sjednice Vlade izjavio da su odlučili priznati Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu u granicama predviđenim Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 1967. godine ili u granicama o kojima bi se uključene strane složile u budućem mirovnom sporazumu.

“Ova odluka ima jednu poruku. Poruka objema stranama da želimo hitni prekid neprijateljstava i da želimo hitno oslobađanje talaca. Ovo priznanje nije usmjereno ni protiv koga, pa ni protiv države Izrael. Ovo je poruka mira. Vjerujemo da je danas trenutak kada svi mi, cijeli svijet, moramo djelovati samo u jednom smjeru, u pravcu koji donosi trajni mir na Bliskom istoku, u pravcu rješenja s dvije države”, poručio je Golob i dodao:

“Očekujem da će u narednim mjesecima zapadne zemlje priznati pravo palestinske nacije na postojanje, a arapske zemlje priznati pravo Izraela. Jedini put do mira je priznanje dvije zemlje. Nadam se da će današnja akcija slovenačke Vlade biti primjer svima.”

Očekuje se da će poslanici Državnog zbora o prijedlogu Vlade Slovenije da se prizna Palestina odlučivati na vanrednoj sjednici u utorak sljedeće sedmice.

Vlada Slovenije je već 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Izrael osudio odluku

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku Slovenije donesenu u četvrtak da prizna nezavisnu palestinsku državu.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je odluka, koja će ići na odobrenje slovenskom parlamentu, nagrada Hamasu za ubistva i silovanja.

U saopćenju Katz kaže da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti “bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda”.

“Nadam se da će slovenski parlament odbaciti ovu preporuku”, dodao je.

Primjer drugim zemljama

U utorak su Palestinu priznale Španija, Irska i Norveška. Time su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su priznale palestinsku državu, što je izazvalo bijes Izraela.

Iako je deklaracija te tri zemlje uglavnom simbolična, one se nadaju da će potaknuti druge zemlje Evropske unije da slijede njihov primjer.

Španija i Irska sada su najveće i politički najutjecajnije zemlje u 27-članom bloku, koje su priznale palestinsku državu, pridruživši se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Najmanje 140 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznaje palestinsku državu, uključujući većinu globalnog juga, Rusiju, Kinu i Indiju.

Velika Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su proteklih mjeseci da bi mogle slijediti njihov primjer.

Izvor: Al Jazeera i agencije