Trump proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata

Nakon vijećanja tokom dva dana, 12-člana porota objavila je da je Trumpa proglasila krivim po sve 34 tačke optužnice s kojima se suočio.

Trump ispred sudnice u Manhattanum New York (Seth Wenig/Pool via REUTERS)

Donald Trump postao je prvi američki predsjednik koji je u četvrtak osuđen za zločin kada ga je njujorška porota proglasila krivim za krivotvorenje dokumenata kako bi se prikrila isplata za ušutkavanje porno zvijezde uoči izbora 2016. godine, javlja Reuters.

Nakon vijećanja tokom dva dana, 12-člana porota objavila je da je Trumpa proglasila krivim po sve 34 tačke optužnice s kojima se suočio. Za svaku presudu bila je potrebna jednoglasna odluka.

Presuda gura Sjedinjene Američke Države u neistraženo područje uoči predsjedničkih izbora 5. novembra, kada je Trump, republikanski kandidat, trebao pokušati vratiti Bijelu kuću od demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Maksimalne četiri godine zatvora

Trump (77) je negirao krivnju i očekuje se kako će se žaliti.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako ostali osuđeni za taj zločin često dobivaju kraće kazne, novčane ili uvjetne kazne. Zatvaranje ga ne bi spriječilo u kampanji ili preuzimanju dužnosti ako bi pobijedio.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Trump i Biden (81) u tijesnoj utrci, a istraživanje Reutersa/Ipsosa pokazalo je da bi osuđujuća presuda Trumpa mogla koštati podrške nezavisnih i republikanskih glasača.

Porota je proglasila Trumpa krivim za krivotvorenje poslovnih dokumenata nakon petosedmičnog suđenja koje je uključivalo eksplicitno svjedočenje glumice u filmovima za odrasle Stormy Daniels o seksualnom kontaktu koji je imala s Trumpom 2006. godine dok je bio u braku sa svojom sadašnjom suprugom Melanijom. Trump negira da je ikada imao seksualne odnose s Daniels.

Trumpov tadašnji fikser Michael Cohen posvjedočio je da je Trump odobrio isplatu tajnog novca od 130.000 dolara Daniels u posljednjim sedmicama izbora 2016., kada se suočio s višestrukim optužbama za nedolično ponašanje.

Cohenov kredibilitet

Cohen je posvjedočio da je upravljao isplatom i da je Trump odobrio plan da mu se nadoknadi kroz mjesečne isplate prerušene u pravni posao. Trumpovi advokati napali su Cohenov kredibilitet, ističući njegov kriminalni dosje i zatvor te njegovu historiju laganja.

Krivotvorenje poslovnih dokumenata inače je prekršaj u New Yorku, ali tužitelji u uredu okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga podigli su ga u krivično djelo na osnovu toga što je Trump prikrivao nezakonit doprinos kampanji.

Trump se žalio da ne može dobiti pošteno suđenje u svom rodnom gradu koji je izrazito demokratski.

Slučaj se smatrao najmanje posljedičnim od četiri krivična progona s kojima se Trump suočava. Porotnici su čuli svjedočanstva o seksu i lažima koji su bili javni od 2018, iako su same optužbe počivale na glavnim izjavama i drugim zapisima o Cohenovoj naknadi.

“Slučaj zombi”

Bio je poznat kao “slučaj zombi” jer ga je Bragg vratio u život nakon što je njegov prethodnik odlučio ne podizati optužnice.

Ovaj je slučaj vjerojatno bio i jedini koji će ići na suđenje prije izbora, budući da ostali kasne zbog proceduralnih izazova.

Bude li izabran, Trump bi mogao zatvoriti dva federalna slučaja koji ga terete za nezakonit pokušaj poništavanja poraza na izborima 2020. i loše rukovanje povjerljivim dokumentima nakon odlaska s dužnosti 2021. Ne bi imao moć zaustaviti odvojeni slučaj subverzije na izborima koji se odvija u Gruziji.

Trump se u svim slučajevima izjasnio da nije kriv, a svoje razne pravne probleme opisao je kao pokušaj Bidenovih demokratskih saveznika da ga politički povrijede.

Izvor: Agencije