Španski parlament usvojio zakon o amnestiji za Katalonce

Dobijena je bitka u stoljećima dugom sukobu između katalonske i španske nacije, izjavila je katalonska zagovornica nezavisnosti Miriam Nogueras.

Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala otcjepljenje od Španije (Susana Vera / Reuters)

Španski parlament je sa 177 glasova “za” i 172 “protiv” usvojio zakon o amnestiji, kojim će se obustaviti sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o nezavisnosti.

Španska ljevičarska vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom je još prije šest mjeseci najavila zakon kojim bi moglo biti obuhvaćeno oko 370 Katalonaca, ali ga je pravno i u parlamentu osporavala desnica zbog čega je tek sada došao na konačno glasanje, prenosi Hina.

Sanchez je ranije rekao da će taj zakon dovesti do pomirenja i suživota u autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika. Stranke desnice su u Madridu organizirale u nedjelju protest na kojem se, prema njihovoj procjeni, okupilo 80.000 demonstranata, a prema Sanchezovoj vladi 20.000. Narodna stranka desnog centra i desni Vox optužili su Sancheza za “izdaju”.

“Danas je historijski dan. Dobijena je bitka u stoljećima dugom sukobu između katalonske i španske nacije”, izjavila je katalonska zagovornica nezavisnosti Miriam Nogueras tokom parlamentarne rasprave.

Višegodišnje zagovaranje otcjepljenja

Stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, jednog od najbogatijih dijelova Španije, podbacile su na regionalnim izborima održanim prije dvije sedmice. Sanchezovi socijalisti dobili su najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Trenutno traju razgovori o formiranju vlade.

Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala otcjepljenje od Španije.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se nalazi u egzilu u Belgiji, 2017. je proglasio nezavisnu republiku Kataloniju. To proglašenje, međutim, nije bilo primijenjeno.

Sanchezova manjinska Vlada u Španiji u parlamentu ovisi o podršci stranaka za nezavisnost, uključujući stranku “Zajedno za Kataloniju”, kojoj pripadaju Puigdemont i Nogueras.

Izvor: Agencije