Shada Islam: Situacija uoči evropskih izbora zastrašujuća za muslimane i druge manjine

Autorica specijalizirana za EU kaže da se o rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji rijetko raspravlja u Briselu.

Shada Islam: Uspon krajnje desnice na predstojećim izborima za Evropski parlament prijeti porastom islamofobije, antisemitizma i rasizma (Ronald Wittek/Pool via Reuters)

Shada Islam, komentatorica specijalizirana za Evropsku uniju, opisala je situaciju uoči izbora za Evropski parlament kao zastrašujuću. Rekla je da su institucije EU-a već iznevjerile tamnopute ljude, a sada im uspon krajnje desnice predstavlja još veću prijetnju.

U članku u britanskom listu The Guardian, Shada je napisala da je kao tamnoputa evropska muslimanka koja teži uspjehu “projekta Evropske unije” užasnuta razmjerom moći i utjecaja koji imaju besramno ksenofobični, islamofobični i rasistički političari unutar i izvan vlada, i čija je vizija Evrope – bez obzira šta oni govorili u javnosti – također inherentno neprijateljski nastrojena prema ženama, Jevrejima i etničkim manjinama. ”Stoga se brinem da će se stvari još više pogoršati”, dodala je.

Autorica je istakla da joj je inbox zatrpan porukama u kojima se od nje traži da iskoristi svoj glas na evropskim izborima iz straha da će drugi odlučivati u njeno ime. Objašnjava da se njen um slaže s tim porukama u kojima se od nje traži da da sve od sebe za demokratiju, ali da se po prvi put njeno srce ne pokorava tome.

Tužan trenutak

Shada kaže da je to tužan i zabrinjavajući trenutak za sve progresivne Evropljane, muslimane i rasne i etničke manjine u Evropi, jer se mnogi od njih osjećaju izdano i napušteno, ne samo od političara i kreatora politike EU-a, kojima ionako nije bilo mnogo stalo do njih, već od velikog dijela medija i ”eksperata” EU-a koji nisu uvidjeli opasnosti ekstremno desničarske Evrope i koji su podcijenili značaj uloge koju ona igra.

Još je bolnija stvar ta da mnoge njene bijele kolege i prijatelji – kako kaže komentatorica – još uvijek ne mogu ili ne žele shvatiti da sve to ima direktan utjecaj na njihov privatni život, te da ima stvarni utjecaj na njihovo mentalno zdravlje.

Toksično gledište

Međutim, nastavlja autorica, dokaz da je rasizam ”široko rasprostranjen i nemilosrdan” u cijeloj Evropi jasan je svakome ko imalo obrati pažnju. Islamofobija i antisemitizam su u porastu, a obje forme rasizma pogoršane su zbog izraelskog rata u Gazi. S obzirom na to da se očekuje da će krajnja desnica imati još veću moć u budućnosti i kako akcioni plan EU-a za borbu protiv rasizma gubi zamah, takva netrpeljivost će se pogoršavati.

Shada Islam je upozorila da se o rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji koji dovode do nagrizanja evropske demokratije iznutra, stvarajući društvene podjele i političku polarizaciju, gotovo rijetko raspravlja u ”Briselu koji je tako bijel”.

Raspršene nade

Sve preostale sumnje u vezi s evropskim kursom prema nekada zabranjenoj teritoriji krajnje desnice, ili nade da bi se to zanošenje moglo magično promijeniti, raspršene su formiranjem nove nizozemske koalicije koju predvodi Geert Wilders. Ovaj ”gorljivi” populista prijeti zatvaranjem svih džamija i zabranom Kur'ana i hidžaba, te ostaje neprijateljski nastrojen prema muslimanima i riječima i djelima, dodala je autorica.

Primjetila je da neki od najstrožih antiimigracionih političara u Evropi nisu bijelci, poput Wildersa, koji vodi porijeklo iz Indonezije s majčine strane.

Ipak, tamnoputi članovi i dalje predstavljaju samo oko tri posto sadašnjeg Evropskog parlamenta, što odražava nevoljnost političkih stranaka da na svoje liste za evropske izbore stave tamnopute ljude. To narušava legitimitet institucija EU-a i dovodi do stvaranja začaranog kruga.

Izvor: Agencije