SAD sankcionirao dvije centralnoafričke kompanije zbog povezanosti sa Wagnerom

Sankcije imaju za cilj ‘suprotstaviti se destabilizirajućim aktivnostima Rusije u Africi’, kaže američko ministarstvo finansija.

Američka administracija 2023. je službeno označila Wagnerovu grupu 'transnacionalnom zločinačkom organizacijom' [File: Alexander Ermochenko/Reuters]

SAD je sankcionirao dvije kompanije iz Centralnoafričke Republike (CAR) za koje kažu da su povezane sa ruskom grupom Wagner, kao dio, kako američka vlada kaže, pokušaja “suprotstavljanja destabilizirajućim aktivnostima Rusije u Africi”.

U saopćenju u četvrtak, ministarstvo finansija SAD-a optužilo je Mining Industries i Logistique Economique Etrangere da su omogućili sigurnosne operacije Wagnera i “nezakonite rudarske pothvate” povezane sa ruskim plaćeničkim snagama.

Rečeno je da je Mining Industries sankcioniran zbog iznajmljivanja aviona od druge sankcionirane kompanije iz Emirata koju je Wagner koristio za prijevoz osoblja i opreme širom Afrike.

Logistique Economique Etrangere sankcioniran je zbog primanja “stotina” pošiljki teških materijala od druge kompanije sa sjedištem u CAR-u, koja je sankcionirana u martu ove godine, koji su također vjerovatno bili namijenjeni nezakonitim rudarskim aktivnostima povezanim sa Wagnerom, navodi se.

‘Iskorištavanje ljudi i prirodnih resursa’

“Grupa Wagner koju podržava Rusija i njena mreža kompanija iskorištavali su ljude i prirodne resurse Centralnoafričke Republike kako bi unaprijedili plan grupe”, rekao je zvaničnik ministarstva finansija Brian Nelson u izjavi.

“SAD će nastaviti koristiti svoje vlasti za sankcije kako bi ometale one koji podržavaju destabilizirajuće aktivnosti Rusije u Africi.”

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena 2023. je službeno označila Wagnerovu grupu “transnacionalnom zločinačkom organizacijom”, uvodeći val sankcija protiv tih plaćeničkih snaga.

Godine 2022. Human Rights Watch također je optužio Wagnerove plaćenike da su “po kratkom postupku pogubljivali, mučili i premlaćivali civile” u CAR-u između 2019. i 2021. godine.

Grupu je do svoje pogibije u avionskoj nesreći prošlog augusta kontrolirao Jevgenij Prigožin.

Američke sankcije uvedene u četvrtak zamrzavaju imovinu ciljanih subjekata u zemlji i onemogućuju svim građanima ili subjektima SAD-a da s njima posluju.

Izvor: Al Jazeera i agencije