SAD bojkotirao odavanje počasti preminulom iranskom predsjedniku

Generalna skupština UN-a koja broji 193 članice tradicionalno se sastaje radi odavanja počasti bilo kojem svjetskom čelniku u mandatu u vrijeme svoje smrti.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan (Leonardo Fernandez Viloria/Reuters)

Sjedinjene Američke Države bojkotirale su u četvrtak u Ujedinjenim narodima odavanje počasti iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju zbog njegove “upletenosti u brojne strašne slučajeve kršenja ljudskih prava”, dodajući da bi UN umjesto toga trebao stati uz iranski narod.

Raisi, viđen kao potencijalni nasljednik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u nesreći u kojoj se njegov helikopter u lošim vremenskim uvjetima srušio u planinama u blizini azerbajdžanske granice 19. maja.

Generalna skupština UN-a koja broji 193 članice tradicionalno se sastaje radi odavanja počasti bilo kojem svjetskom čelniku ako umre u vrijeme mandata. Govore su održale države i regionalne grupe tokom 50-minutne počasti Raisiju.

“Sjedinjene Američke Države neće prisustvovati današnjem događaju odavanja počasti predsjedniku Raisiju ni u kojem svojstvu”, rekao je Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri Ujedinjenim narodima.

“Raisi je bio uključen u brojne strašne slučajeve kršenja ljudskih prava, uključujući izvansudska smaknuća hiljada političkih zatvorenika 1988. godine”.

Kao mladi tužitelj u Teheranu 1988, Raisi je sjedio u vijeću koje je nadziralo pogubljenje stotina zatvorenika u glavnom gradu Irana, dok se osmogodišnji rat Irana s Irakom približavao kraju, piše Reuters a prenosi Hina.

“Za vrijeme njegova mandata dogodili su se neki od najgorih zabilježenih slučajeva kršenja ljudskih prava“, tvrdi Evans.

Iran bez komentara

Iranska misija UN-a u New Yorku odbila je komentirati američki bojkot odavanja počasti Raisiju.

U kratkoj izjavi, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u Generalnoj skupštini da je Raisi vodio Iran u vrijeme mnogih izazova za zemlju, kao i regiju i svijet.

“Ujedinjeni narodi solidarni su s iranskim narodom u potrazi za mirom, razvitkom i temeljnim slobodama”, rekao je Guterres.

Iranski ambasador pri UN-u Amir Seid Iravani osvrnuo se na “dubok utjecaj” Raisija i iranskog ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana, koji je također poginuo zajedno s Raisijem.

“Oni nisu bili samo autoriteti, već i simbol nade, otpornosti i trajne moći dobrog upravljanja i diplomatije”, rekao je Iravani u Generalnoj skupštini.

“Ostajemo predani održavanju načela mira, sigurnosti, pravde i multilateralizma koje su oni neumorno podržavali.”

Izbori za predsjednika koji će zamijeniti Raisija zakazani su za 28. juni.

Izvor: Agencije