Ruske novine: Može li sukob u Ukrajini prerasti u treći svjetski rat

Vojni analitičar upozorio da ono što mnoge zapadne prijestolnice rade vezano za rat u Ukrajini može dovesti do rasplamsavanja trećeg svjetskog rata.

Ukrajinski borbeni avion napada ruske ciljeve na Krimu (Getty)

Vojni analitičar ruskog lista Gazeta Mihail Hodarjonok upozorio je da ono što mnoge zapadne prijestolnice rade vezano za rat u Ukrajini može dovesti do rasplamsavanja trećeg svjetskog rata.

Objasnio je da mnoge zapadne zemlje trenutno razmišljaju o slanju vojnih jedinica na bojno polje Rusije i Ukrajine i dozvoli upotrebe njihovog oružja za napade unutar ruske teritorije, dodajući da po tim pitanjima postoje velike razlike unutar zapadnih zemalja, dok se Sjedinjene Američke Države protive takvim napadima.

Rekao je da se, naprimjer, Švedska ne protivi da ukrajinske oružane snage koriste oružje koje im je dostavio Štokholm za napade na ciljeve u Rusiji.

Švedska, Britanija i Češka

Istakao je da Štokholm Ukrajini obezbjeđuje samohodne haubice Archer dometa do 60 km, a razgovara se i o mogućnosti transporta krstarećih raketa Taurus dometa do 500 km.

Autor je naveo da je Britanija već dozvolila Kijevu da koristi njeno oružje za napade na poluotok Krim, prvenstveno rakete Storm Shadow, koje mu Velika Britanija sve više isporučuje.

Češki premijer Petr Fiala smatra dozvoljenim da Ukrajina koristi strano oružje za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji. Sa svoje strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, također, smatra da bi Ukrajina trebala imati priliku da koristi zapadno oružje za napade na legitimne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Baltičke zemlje, Poljska i Francuska

Autor napominje da se, osim oružja, zemlje NATO-a spremaju slati vojno osoblje u zonu operacija u Ukrajini. U kontrastu, Ukrajina pozdravlja takve korake, a svi potrebni dokumenti su već pripremljeni. Baltičke države su već najavile mogućnost slanja svojih vojnika i komandanata u Ukrajinu, vjerujući da će, ako linija u Ukrajini padne, morati slati svoje kopnene snage u Ukrajinu.

Prema mišljenju autora, osim Francuske i baltičkih zemalja, Poljska je, također, počela da govori o slanju snaga u Ukrajinu. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski poduzeo je sličan korak, izrazivši podršku inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za slanje trupa.

Njemačka i Amerika

Njemačka se u početku ograničavala na isporuku uniformi i medicinske opreme, ali je poslije počela slati svoje najnovije tenkove i protuzračne raketne sisteme u Ukrajinu.

Na početku sukoba u Ukrajini, kaže Hodarjonok, američki predsjednik Joe Biden se kategorički protivio prebacivanju višenamjenskih borbenih aviona F-16 u Kijev, ali je kasnije revidirao svoj stav te je Pentagon počeo obučavati pilote ukrajinske avijacije za te avione.

Zvona trećeg svjetskog rata

Autor smatra da bi, ako bi se ukinula ograničenja nametnuta Kijevu za upotrebu zapadnog oružja protiv Rusije i donijela odluka o slanju vojnih jedinica NATO-a u područje vojnih operacija, te aktivnosti podigle sukob na potpuno drugačiji nivo i povećale mogućnost eskalacije konfrontacije u Ukrajini s mogućnošću poprimanja globalnih dimenzija. Bila bi to zvona trećeg svjetskog rata.

Izvor: Agencije