Neki članovi očekuju da se Gantzova stranka povući iz Netanyahuove vlade

Prema anketi, stranka State Camp pala je sa 41 mjesta prije nekoliko sedmica na 25 mjesta, dok je stranka Likud dobila 21 mjesto.

Gantz (lijevo) je ranije zaprijetio da će podnijeti ostavku iz Vlade ako Netanyahu ne predstavi poslijeratni plan za Gazu (REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelski mediji su prenijeli od nekih članova stranke State Camp koju predvodi Benny Gantz da očekuju da će se ta stranka povući iz Ratne vlade koju vodi Benjamin Netanyahu u roku od nekoliko dana.

Član Knesseta Matan Kahana rekao je u izjavama na radiju da State Camp nema mogućnost da utječe na odluke Vlade te stoga nema izbora nego da se povuče iz Vladine koalicije.

Dodao je da Netanyahu zna da njegova koalicija zavisi od ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira i Bezalela Smotricha, a ne od Gantza i Eisenkota.

U međuvremenu, istraživanje javnog mnijenja provedeno za izraelski Kanal 12 pokazalo je da bi se desio značajan pad stranke State Camp koju predvodi Benny Gantz i jačanje vladajuće stranke Likud koju predvodi Benjamin Netanyahu ako bi izbori bili održani danas.

Prema anketi, stranka State Camp pala je sa 41 mjesta prije nekoliko sedmica na 25 mjesta, dok je stranka Likud dobila 21 mjesto.

Rezultati ankete su po prvi put od 7. oktobra bili u korist Benjamina Netanyahua kada je riječ o ličnosti koja je najprikladnija da bude na čelu Vlade.

Također je pokazala da stranke koje trenutno čine vladajuću koaliciju ne bi mogle da ostvare parlamentarnu većinu da se izbori održe danas.

Anketa je pokazala da 49 posto Izraelaca želi da se odmah formira službeni istražni odbor za neuspjeh koji se desio 7. oktobra, dok je 40 posto Izraelaca reklo da treba da sačekaju i formiraju odbor nakon završetka rata.

Gantz je zaprijetio da će podnijeti ostavku iz Vlade ako izraelski premijer ne predstavi poslijeratni plan za Pojas Gaze do 8. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije