Macron: Prestati sistematski odgađati dvodržavno rješenje Izraela i Palestine

Macron je istaknuo potrebu za reformu i jačanje palestinskih vlasti kako bi mogle izvršavati svoje odgovornosti na palestinskim teritorijima, uključujući Pojas Gaze.

Macron je, također, izrazio naklonost francuskom priznanju Palestine (Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi trebalo prekinuti “sistematsko odgađanje” provedbe dvodržavnog rješenja za Izrael i Palestinu, prenosi Hina.

“Macron je potvrdio predanost Francuske radu, sa svojim evropskim i arapskim partnerima, na zajedničkoj viziji mira, koja nudi garancije sigurnosti Palestincima i Izraelcima”, objavila je Elizejska palača u saopćenju nakon telefonskog razgovora između francuskog predsjednika i njegovog palestinskog kolege Mahmmouda Abasa.

Ovaj bi proces trebao uključivati ​​”perspektivu priznavanja palestinske države s praktičnom strukturom”, stoji u saopćenju, prenosi Reuters.

Osuda napada na Rafah

Macron je istaknuo potrebu za reformu i jačanje palestinskih vlasti kako bi mogle izvršavati svoje odgovornosti na palestinskim teritorijima, uključujući Pojas Gaze, za dobrobit palestinskog naroda, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ponovno je osudio nedavni izraelski napad u Rafahu, u kojem je, prema lokalnim vlastima, ubijeno 45 ljudi.

Razgovor francuskog i palestinskog predsjednika uslijedio je nakon što su u utorak Norveška, Španija i Irska službeno priznale Palestinu.

Macron je u utorak, također, izrazio naklonost francuskom priznanju Palestine, ali dodajući da bi se to trebalo dogoditi u pravo vrijeme.

Izvor: Agencije