Le Figaro: Crvena linija za ukrajinsku upotrebu oružja zapadnih zemalja počinje blijediti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao ukrajinske napade na ruski teritorij, iako se SAD još jasno tome protivi.

Ruski lovac izgorio u zračnoj bazi duboko u ruskom teritoriju 20. augusta 2023. (AFP)

List Le Figaro piše da je crvena linija koju je Zapad povukao, kada je riječ o ograničenju upotrebe oružja koje je dato Ukrajini protiv Rusije, počela blijediti, posebno nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao ukrajinske napade na rusku teritoriju, iako se Sjedinjene Američke Države još jasno tome protive.

To dolazi u kontekstu napada Rusije 10. maja na regiju Harkiv, duž rusko-ukrajinske granice, gdje je zauzela nekoliko sela, s površinom blizu 300 kvadratnih kilometara, u svom najvećem napredovanju za godinu i po, prema pisanju francuskog lista.

U tim napadima ruske snage koriste klizne bombe lansirane iz njihovog zračnog prostora, osim iranskih dronova Shahed-136 lansiranih s ruske teritorije za napad na Harkiv i okolna područja.

Oružje zapadnih zemalja

Institut za proučavanje rata (ISW) napominje da su “ruski avioni u stanju neograničeno gađati grad Harkiv, a da nikako ne napuste ruski zračni prostor, tako da Rusi mogu gađati više od 42.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije ili 2.480 gradova ili sela u regijama Černihiv, Sumi i Harkiv, a da je Kijev spriječen na napade odgovoriti zapadnim oružjem”.

Međutim, ako Sjedinjene Američke Države dozvole Kijevu da koristi njihovo oružje u napadima na rusku teritoriju, posebno sistem Atacms koji ima domet od 175 do 300 kilometara, ukrajinske snage bi mogle gađati stotine vojnih ciljeva koji su im trenutno nedostupni, poput skladišta municije, goriva, zračne baze, komandne centre i radarske stanice.

Ukrajinci nisu mogli ništa učiniti u Harkivu, jer je Rusija okupila velike operativne snage preko granice kako bi počela operaciju prema drugom po veličini gradu u Ukrajini. Te snage su izvan dometa “konvencionalnoj” artiljeriji i po njima se ne može djelovati osim lokalno proizvedenim dronovima ili oružjem zapadnih zemalja.

Prekretnica u ratu?

Korištenjem tog oružja “ukrajinske snage bi vjerovatno mogle značajno poremetiti ruske operacije u velikoj mjeri”, objašnjava američki istraživački centar, napominjući da bi to “dovelo do pogoršanja logističkih usluga i prisililo Rusiju da rekonfigurira svoju pozadinu i logističke čvorove”.

Čak i bez upotrebe bilo kakvog oružja zapadnih zemalja Ukrajina je u stanju djelovati po ruskoj teritoriji, posebno po vojnim i civilnim lokacijama i energetskoj infrastrukturi, zahvaljujući svojim bespilotnim letjelicama, čiji domet sada prelazi hiljadu kilometara. Ukrajina je, inače, ranije pogodila nekoliko naftnih lokacija, poput skladišta, rafinerije i stanica, što je razljutilo Sjedinjene Američke Države.

Britanski ministar vanjskih poslova je ranije najavio da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje joj je isporučio London za napade na ciljeve u Rusiji, uključujući i rakete Storm Shadow dometa između 250 i 400 kilometara. Zaista, Ukrajina je tim raketama gađala Crnomorsku flotu smještenu na poluotoku Krimu u septembru 2023. godine.

Bivši američki ambasador u Ukrajini John E. Herbst je pozvao da se slijedi britanski primjer i dozvoli Ukrajini korištenje “njihove opreme za napad na sve vojne, ekonomske i logističke ciljeve, ne samo u okupiranoj Ukrajini već i u Rusiji”.

Izvor: Agencije