Lavrov: Kina bi mogla organizirati rusko-ukrajinsku mirovnu konferenciju

Ruski ministar vanjskih poslova kaže da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da riješi ukrajinsku krizu.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (Yuri Kochetkov/Pool via Reuters)

Kina bi mogla organizirati mirovnu konferenciju na kojoj bi sudjelovale Rusija i Ukrajina, citirala je novinska agencija RIA izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da riješi ukrajinsku krizu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Dijelimo stajalište Kine da se prvenstveno treba baviti korijenskim uzrocima sukoba i zaštititi zakonske interese svih strana, uz naknadne sporazume temeljene na načelu jednake i nedjeljive sigurnosti”, rekao je Lavrov u razgovoru s agencijom.

“Dopustite mi da još jednom naglasim, to podrazumijeva poštivanje stvarnosti na terenu, koja odražava volju ljudi koji ondje žive”, dodao je.

Rusija je više puta pozvala na pregovore uz uvjet da Kijev i Zapad priznaju njene teritorijalne dobitke u Ukrajini. Kijev je odbio te prijedloge.

Kritike SAD-u

Lavrov je kritizirao Sjedinjene Američke Države zbog pomoći Ukrajini, rekavši da je Washington postao “saučesnik u zločinima kijevskog režima”.

Također je rekao da Rusija planiranu isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini s nuklearnim oružjem smatra “signalnom akcijom” NATO-a.

“Pokušavaju nam reći da Sjedinjene Američke Države i NATO neće stati ni pred čim u Ukrajini”, rekao je Lavrov.

“Ipak, nadamo se da će rusko-bjeloruske vježbe o korištenju nestrateškog nuklearnog oružja koje su sada u toku malo urazumiti naše protivnike, podsjećajući ih na katastrofalne posljedice daljnje nuklearne eskalacije”, dodao je.

Na Bliskom Istoku, rekao je Lavrov, Sjedinjene Američke Države, također, “raspiruju plamen sukoba”.

Izvor: Agencije