Kinez osumnjičen za pokretanje najveće mreže zlonamjernog softvera

Američki zvaničnici kažu da je vojska od 19 miliona zaraženih računara omogućila prevaru, krađu identiteta i iskorištavanje djece.

Američki dužnosnici optužili su kineskog državljanina da upravlja onim što je opisano kao 'vjerojatno najveći svjetski botnet ikada' [Al Drago/Reuters]

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama najavile su demontiranje globalne mreže od 19 miliona zaraženih računara koji se koriste za omogućavanje i prikrivanje kibernetičkih zločina, uključujući prevare, krađu identiteta i iskorištavanje djece.

Yunhe Wang (35) uhapšen je u petak zbog navodnog pokretanja botneta poznatog kao “911 S5”, saopćilo je u srijedu Američko ministarstvo pravosuđa.

Tvrdi se da je Wang vodio botnet koji se sastoji od zaraženih IP adresa u više od 190 zemalja u razdoblju od osam godina od 2014, generirajući milione dolara tako što je nudio kibernetičkim kriminalcima pristup mreži uz naknadu.

Wang je navodno zaradio 99 miliona dolara, koristeći svoju nezakonitu dobit za kupovinu luksuznih automobila i nekretnina u SAD-u, St. Kittsu i Nevisu, Kini, Singapuru, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Wang je navodno širio svoj zlonamjerni softver putem programa virtualne privatne mreže (VPN), kao što su MaskVPN i DewVPN, i usluga plaćanja po instalaciji koje su spajale njegov zlonamjerni softver s drugim programskim datotekama, uključujući piratske verzije licenciranog softvera, prema sudskim dokumentima.

‘Najveći svjetski botnet ikad’

Dužnosnici Ministarstva pravosuđa rekli su da su zaplijenili imovinu procijenjenu na približno 30 miliona dolara i identificirali dodatnu imovinu vrijednu približno 30 miliona dolara, kao dio operacije koja je provedena u koordinaciji s policijom u Singapuru, Tajlandu i Njemačkoj.

“Ova operacija pod vodstvom Ministarstva pravosuđa okupila je partnere u provedbi zakona iz cijelog svijeta kako bi prekinuli 911 S5, botnet koji je omogućio kibernetičke napade, prevare velikih razmjera, iskorištavanje djece, uznemiravanje, prijetnje bombama i kršenja izvoza”, rekao je državni tužitelj Merrick B Garland.

“Ovaj slučaj jasno pokazuje da se duga ruka zakona proteže preko granica i do najdubljih sjena dark weba, a Ministarstvo pravosuđa nikada se neće prestati boriti da kibernetičke kriminalce pozove na odgovornost”, dodao je Garland.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da je demontirana mreža “vjerovatno najveći svjetski botnet ikad”.

“Ova operacija pokazuje predanost FBI-ja radu rame uz rame s našim partnerima na zaštiti američkih kompanija i američkog naroda, a mi ćemo neumorno raditi na razotkrivanju i hapšenju kibernetičkih kriminalaca koji profitiraju od ove ilegalne aktivnosti”, rekao je Wray.

Wang se suočava s optužbama za urotu za počinjenje računarske prevare, značajnu računarsku prevaru, zavjeru za počinjenje elektroničke prevare i zavjeru za pranje novca.

Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, prijeti mu maksimalna kazna od 65 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije