Izraelski mediji: Mossadova prijetnja ICC-u je ‘prljav i opasan’ posao

Kanal 13 je prijetnju bivšoj tužiteljici Međunarodnog krivičnog suda opisao kao ‘nezamislivo prljavu, opasnu i glupu’.

Palestinci promatraju razaranje uzrokovano izraelskim napadima na Rafah [Ali Jadallah/Anadolu]

Izraelski mediji kritizirali su novi skandal koji je otkrio britanski list The Guardian u vezi sa izraelskim špijuniranjem tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Khana i prijetnjom bivšoj tužiteljici Fatoi Bensoudi, rekavši da je to „prljav i opasan“ posao.

Kanal 13 je prijetnju bivšoj tužiteljici Međunarodnog krivičnog suda opisao kao „nezamislivo prljavu, opasnu i glupu“.

Politički analitičar kanala Raviv Drucker rekao je da direktna prijetnja bivšeg šefa Mossada Yossi Cohena upućena Bensoudi s ciljem odvraćanja od izdavanja naloga za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika „sadrži nezamislivu količinu ludila i histerije“.

Politički analitičar istog kanala Alon Ben David je rekao da ne zna da je u Mossadovoj historiji šef agencije direktno nekome prijetio.

‘Mafijaško ponašanje’ Izraela

Ayala Hasson, voditeljica političkog programa kanala Kan, rekla je da ne vjeruje nijednoj od Cohenovih izjava, opisujući ga kao „lažova, prevaranta i neprijatelja Izraela“ te ističući da ono što je uradio nije „ništa drugo do mafijaško ponašanje“.

Dopisnik ovog kanala za politička pitanja Amichai Stein rekao je da je visoki zvaničnik Međunarodnog krivičnog suda potvrdio da su svjesni da postoje ovakvi pokušaji te da je svjedočio mnogim hakerskim pokušajima Izraela i drugih zemalja koje su pokušavale doći do informacija o radu suda s ciljem njegovog ometanja.

Stein je rekao da odgovor ureda premijera Benjamina Netanyahua na izvještaj The Guardiana ne sadrži kategoričan demant, već ukazuje na to da ima istine u onome što je navedeno u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera