Eisenkot: Hamas bi pobijedio na bilo kojim izborima

Član Izraelskog ratnog kabineta je rekao i to da su izraelski zarobljenici u Pojasu Gaze raspoređeni na desetke lokacija i da su izolirani, a čuvaju ih naoružani stražari.  

Član Ratnog kabineta i bivši načelnik Generalštaba izraelske vojske Gadi Eisenkot (Getty Images)

Član Izraelskog ratnog kabineta Gadi Eisenkot optužio je Vladu premijera Benjamina Netanyahua za potpuni neuspjeh kada je riječ o sigurnosti i ekonomiji, pozivajući na prijevremene izbore i smjenu premijera.

Izraelski Vojni radio (Galatz) prenosi da je Eisenkot optužio sve koji tvrde da će Izrael “raspustiti nekoliko bataljona u Rafahu, a zatim vratiti otete” da gaje iluzije, smatrajući da je apsolutna pobjeda obični slogan.

Spomenuo je i to da su izraelski zarobljenici u Pojasu Gaze raspoređeni na desetke lokacija i da su izolirani, a čuvaju ih naoružani stražari.

Naglasio je da će biti potrebno tri do pet godina da se postigne značajna stabilnost, a zatim godine za formiranje druge vlade.

Eisenkot, bivši načelnik Generalštaba Izraelske vojske, smatra da pokret Hamas nije samo teroristička organizacija, već ideološka organizacija i da bi, da se danas održavaju izbori u Gazi, odnio pobjedu na njima.

Naglasio je da desničarska struja ugrožava sigurnost države te poručio da se premijer mora smijeniti, a izbori održati što prije.

U prvom komentaru na Eisenkotove izjave stranka Likud, na čelu s premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopćila je da članovi Ratnog vijeća Eisenkot i Gantz traže izgovore da okončaju rat bez postizanja njegovih ciljeva i da podnesu ostavku u Vladi usred rata.

Stranka je optužila dvojicu izraelskih čelnika da se bave besmislenim politikama, kako je to opisala, umjesto da, prema njenim riječima, teže ostvarivanju pobjede.

Izrael je zapeo u Gazi

U drugim sličnim izjavama bivši glasnogovornik Vojske Ronen Manelis izjavio je jučer za izraelski Kanal 13 da je rat u Gazi zapeo i da se vrti u začaranom krugu te da je daleko od apsolutne pobjede.

Manelis je naglasio da bi se stvari mogle kretati u tri pravca.

Prvi je da kraj rata nametne Međunarodni sud pravde ili Međunarodni krivični sud, skrećući pažnju na to da je ta mogućnost najbliža stvarnosti zbog razvoja događaja u Rafahu, posebno nakon što je egipatski vojnik ubijen u izraelskoj paljbi. Drugi je da se rat zaustavi takav kakav jeste, a Izrael bi tu i tamo pokretao operacije bez postizanja jasne pobjede.

Treća mogućnost je da Izrael jednostrano obustavi rat, ali iz pozicije snage koja ima silu; na način da se rješavaju strateška pitanja, zarobljenici vrate svojim porodicama, izraelsko stanovništvo u domove koje su napustili i da se riješe sigurnosni problemi na granici s Libanom.

Sefi Ovadia, dopisnik Kanala 13 za politička pitanja, izjavio je da će se Ratni kabinet raspustiti kako ministar finansija Bezalel Smotrich i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir ne bi tražili da uđu u njegov sastav umjesto Gadija Eisenkota i Bennyja Gantza. Zatim će se “većina odluka prenijeti na prošireni kabinet koji će iznijeti svoje mišljenje o tome”, kako je rekao.

Što se tiče razvoja dešavanja o pitanju dogovora o razmjeni zarobljenika, Or Heller, vojni dopisnik Kanala 13, rekao je da stvarnost ne upućuje na to da je vođa Hamasa u Pojasu Gaze Yahya Sinwar napravio neke ustupke do sada, naglašavajući da ni Netanyahu ne želi postizanje dogovora o razmjeni zarobljenika.

Heller je naglasio kako vojska priznaje da nije u stanju izvući žive zarobljenike kroz vojne operacije, te da je uspjela izvući samo leševe. Kaže kako je važna stvar sada vratiti zarobljenike jer je vojska u stanju izmisliti brojne izgovore za nastavak borbi sve dok je Hamas u Gazi.

Heller je rekao da komandanti vojske i Eisenkot slijede ovaj pristup, dok Netanyahu ima potpuno suprotan stav. “To je i navelo generalmajora Nitzana Alona, ​​koji je odgovoran za pitanje zarobljenika, na osjećaj beznadežnosti i objavu da nije u stanju postići dogovor u takvim okolnostima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije