Nagradu za slobodu medija UNESCO dodijelio palestinskim novinarima

Kao čovječanstvo imamo veliki dug prema njihovoj hrabrosti i predanosti slobodi izražavanja, rekao je predsjednik žirija Mauricio Weibel.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ), u Gazi je od 7. oktobra ubijeno najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika (Ibraheem Abu Mustafa / Reuters)

Palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi dobili su nagradu kojom se slavi sloboda medija, objavila je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO / Guillermo Cano za 2024. godinu palestinskim novinarima je dodijeljena je u Čileu.

“U ovim vremenima tame i beznađa, želimo podijeliti snažnu poruku solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatičnim okolnostima”, rekao je predsjednik žirija Mauricio Weibel, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Kao čovječanstvo imamo veliki dug prema njihovoj hrabrosti i predanosti slobodi izražavanja.”

‘Počast hrabrosti’

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da se nagradom odaje počast hrabrosti novinara u teškim i opasnim okolnostima.

“Još jednom ove godine, nagrada nas podsjeća na važnost kolektivnog djelovanja kako bismo osigurali da novinari širom svijeta mogu nastaviti obavljati svoj osnovni posao informiranja i istraživanja”.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, među više od 35.000 ubijenih Palestinaca od početka rata 7. oktobra je najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika, od kojih su 92 Palestinci.

Od 1. maja prijavljeno je još 16 ranjenih novinara, četiri su nestala, a 25 je uhapšeno, rekao je CPJ.

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja u cilju podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Izvor: Agencije