Vojni stručnjak: Moguća pobuna protiv naredbi u izraelskoj vojsci

Pukovnik Falahi je rekao da je izraelska vojska u veoma velikoj dilemi jer prima kontinuirane udarce od palestinskih frakcija otpora u raznim regijama Pojasa Gaze.

Izraelske trupe prodiru u zapadni Rafah, gdje su ostale stotine hiljada Palestinaca [Izraelska vojska putem AFP-a]

Vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi očekuje da će doći do pobune protiv naredbi u redovima izraelske vojske kao rezultat „pada morala i volje za borbom“ te tvrdi da će otpor značajno podići plafon pregovora.

Pukovnik Falahi je rekao da je izraelska vojska u veoma velikoj dilemi jer prima kontinuirane udarce od palestinskih frakcija otpora u raznim regijama Pojasa Gaze i suočava se sa zasjedama boraca otpora.

U analizi vojne situacije u Gazi Falahi je, također, rekao da palestinski otpor, uprkos svojim ograničenim mogućnostima i opsadi koja mu je nametnuta kopnom, morem i zrakom, izvodi specifične operacije sa visokim nivoom preciznosti, planiranja i kontrole.

Izraelska vojska priznala je ubistvo još tri vojnika u borbama u Pojasu Gaze, a Izraelska radiodifuzna korporacija je saopćila da su njih trojica iz bataljona Nahal i da su ubijeni detonacijom ekplozivne naprave u jednoj kući u gradu Rafah na jugu Pojasa.

Izraelski gubici

Brigade al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, također su objavile da su izvele specifične operacije, uključujući detonaciju bombe Raadiyah protiv 15 izraelskih vojnika, što je rezultiralo njihovom smrću i ranjavanjem u kvartu Al-Tanour na istoku grada Rafah.

Zbog svojih gubitaka, nastavlja vojni i strateški stručnjak, izraelska vojska povlači svoje brigade, što se danas dogodilo sa Padobranskom brigadom u Jabaliji na sjeveru Pojasa Gaze.

Pukovnik Falahi kaže da, kada izraelska vojska vrati brigade koje je prethodno demobilizirala, to znači da je u veoma velikoj dilemi i da Izraelci shvataju, ako se borbe u Gazi nastave na sadašnji način, da će izraelska vojska biti uveliko poražena, a njen gubitak će biti razoran i strateški.

Istakao je da primjena Hanibalovog protokola od strane Izraela, odnosno, ubijanje vojnika kako ne bi pao u zarobljeništvo Palestinaca, ukazuje na postojanje stvarnog problema izraelske vojske kada je riječ o sposobnostima da nastavi rat.

U kontekstu lutanja izraelske vojske na nivou planova i strateških ciljeva, Falahi očekuje da će frakcije otpora podići plafon pregovora s Izraelom o razmjeni zarobljenika, pogotovo jer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prijetio Rafahom i ušao u njega, ali njegove snage zadobijaju udarce i gubitke zahvaljujući specifičnim operacijama Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera