Vanredno stanje na Islandu zbog erupcije vulkana

Nakon brojnih potresa u istom području i ogromnog pritiska koji se stvorio pod zemljom, poslijepodne je izbila erupcija blizu Sundhnuka, mjesta sjeverno od Grindavika.

Vulkan izbacuje lavu i dim dok eruptira u blizini Grindavika, na poluotoku Rejkjanes (Islandska civilna zaštita/ Reuters)

U blizini islandskoga obalnog grada Grindavika eruptirao je još jedan vulkan zbog čega su lokalne vlasti proglasile vanredno stanje, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Ovo je peta vulkanska erupcija u regiji od decembra. Nakon brojnih potresa u istom području i ogromnog pritiska koji se stvorio pod zemljom, poslijepodne je izbila erupcija blizu Sundhnuka, mjesta sjeverno od Grindavika, objavila je u srijedu poslijepodne islandska televizija RUV.

Kristin Jonsdottir, geofizičarka iz Islandskoga meteorološkog ureda, procijenila je da je pukotina duga više od jednoga kilometra.

Vlasti su proglasile vanredno stanje.

Evakuacija Plave lagune

Erupcija je izbila nekoliko sati nakon što su vlasti naredile evakuaciju sela Grindavik i Plave lagune, vanjskog termalnog bazena koji je vrlo popularan među turistima.

Ondje je u srijedu ujutro bilo između 700 i 800 posjetitelja.

Grindavik se nalazi na poluotoku Reykjanes, približno 55 kilometara jugozapadno od glavnoga grada Islanda, Rejkjavika.

Za vrijeme erupcije u januaru lava je progutala tri kuće na sjevernom rubu sela Grindavik, u kojem živi 4.000 stanovnika.

Izvor: Agencije