Rusija planira veće poreze za bogate i kompanije dok troškovi rata rastu

Očekuje se da će novi porezni pragovi i povećanje poreza na dobit prikupiti oko 29 milijardi dolara godišnje.

Putin je predložio veće poreze malo prije nego što je osigurao svoj peti mandat na vlasti (Yuri Kochetkov/Pool/AFP)

Rusija je najavila planove za povećanje poreza za kompanije i bogate, dok se bori za dodatne prihode za finansiranje svoje invazije na Ukrajinu.

Državna potrošnja premašila je prihode za desetke milijardi dolara otkako je Moskva naredila svojim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru 2022. jer su sankcije prekinule unosnu prodaju energenata Evropi.

Ministarstvo finansija predložilo je u utorak nove porezne pragove za one koji najviše zarađuju i povećanje poreza na dobit.

Očekuje se da će amandmani prikupiti 29 milijardi dolara godišnje, izvijestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na izračune Ministarstva finansija.

“Promjene su usmjerene na izgradnju pravednog i uravnoteženog poreznog sistema”, rekao je ministar finansija Anton Siluanov, dodajući da će dodatna sredstva ojačati “ekonomsko blagostanje” Rusije.

Predložene izmjene stupile bi na snagu 2025. godine.

Izuzeci za vojnike u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin sugerirao je da će zemlja povećati poreze za kompanije i bogate pojedince malo prije nego što je osigurao peti mandat u martu, u daljnjem koraku od paušalne stope poreza na dohodak, koja je bila kamen temeljac njegove ekonomske politike tokom njegova prva dva desetljeća na vlasti.

Porez na dohodak trenutno iznosi 13 posto za većinu Rusa, a neki s višim primanjima plaćaju stopu od 15 posto.

Ministarstvo finansija je u okviru amandmana saopštilo da će se stopa od 15 posto primjenjivati ​​na godišnje prihode između 2,4 i 5 miliona rubalja (27.000 – 56.000 dolara), s tri više stope – od 18 posto, 20 posto i 22 posto – dalje na ljestvici prihoda. Najviša bi se stopa primjenjivala na zarade veće od 50 miliona rubalja (560.000 dolara).

Siluanov je rekao da će promjene utjecati na dva miliona ljudi i da će postojati olakšice za porodice s dvoje ili više djece.

Porez na dobit će u međuvremenu porasti na 25 posto s 20 posto, dodajući 18 milijardi dolara u budžet 2025. i 125,3 milijarde dolara do 2030, prema Interfaxu.

Ministarstvo je saopštilo da bi se stope poreza na dobit mogle povećati jer udio profitabilnih kompanija u ekonomiji raste, te da će vojnicima koji se bore u Ukrajini biti ponuđeni izuzeci od poreznog režima.

Izvor: Agencije