Putin: Oružje dugog dometa može imati ozbiljne posljedice za Evropu

Ako se ozbiljne posljedice za Evropu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?, upitao je predsjednik Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nagovijestio da bi ta zemlja mogla poduzeti vojne protumjere (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Evropi “ozbiljnim posljedicama” ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv Rusije koristi precizno oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad.

“Ti predstavnici NATO-a, posebno u Evropi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju”, rekao je Putin u utorak u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju zvanične posjete, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere te dodao da posebno manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Putin, koji je prije više od dvije godine počeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, optužio je Zapad za nastavak eskalacije. Modernim oružanim sistemima poput raketnog ATACMS-a ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja, tvrdi ruski predsjednik.

Do sada je to oružje uglavnom bilo usmjereno na ukrajinski teritorij koji je okupirala Rusija.

Oštre kritike šefu NATO-a

Putin je posebno kritizirao glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoobranu.

Ukrajina od Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja traži odobrenje za korištenje projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se efikasnije borila protiv neprijatelja.

Do sada je Kijev za te napade uglavnom koristio dronove vlastite proizvodnje. Ruska vojska je bila u mogućnosti okupljati trupe iza granice za nove napade na ukrajinski teritorij ili bombardirati gradove blizu granice, poput Harkiva, avionima sa sigurne pozicije praktički bez ikakvih smetnji.

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi direktnu konfrontaciju između Rusije i Zapada. U tom kontekstu on se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Također je doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od Sjedinjenih Američkih Država.

“Ako se ozbiljne posljedice za Evropu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?”, upitao je.

Od početka rata je rusko vodstvo više puta prijetilo da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad od pružanja veće potpore Ukrajini.

Izvor: Agencije