Produžen pritvor advokatima Navaljnog

Advokati optuženi da su proslijedili informacije ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u februaru u zatvoru na ruskom Arktiku (REUTERS/Darrin Zammit Lupi)

Sud u Moskvi produžio je pritvor trojici advokata Alekseja Navaljnog, protivnika Kremlja.

Navaljni je preminuo u februaru u zatvoru na ruskom Arktiku, pod nerazjašnjenim okolnostima, podsjeća AFP.

Advokati Vadim Kobzev, Aleksej Lipster i Igor Sergunin su uhapšeni prošle godine i suočavaju se s optužbama za “učešće u ekstremističkoj grupi”, zbog prenošenja poruka između Navaljnog i vanjskog svijeta. Njima je pritvor produžen za još tri mjeseca, do augusta 2024. godine.

Novinska agencija ističe da im prijeti kazna od šest godina zatvora, ako budu osuđeni.

“Optuženi da smo proslijedili informacije Navaljnom, a njemu to više nije potrebno. On je mrtav”, prenose nezavisni mediji riječi Kobzeva tokom iznošenja argumenata na sudu.

Advokati su tražili da budu pušteni u kućni pritvor do suđenja.

Posljednji snimak

Novinarka koja je napravila posljednji snimak ruskog opozicionara prije njegove smrti Antonina Favorskaya je, također, u pritvoru.

Favorskaya je pratila suđenja Navaljnom nekoliko godina, a međunarodna organizacija Reporteri bez granica saopćila je ranije da je ona jedna od šest novinara širom zemlje koji su uhapšeni u martu, prenosio je Tanjug, pozivajući se na navode Guardiana.

Ruske vlasti optužile su Favorskayu da je dio “ekstremističke organizacije” zbog objava na društvenim mrežama Navaljnove fondacije za borbu protiv korupcije, saopćila je ranije ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Izvor: Agencije