Portugal potpisao sigurnosni sporazum s Ukrajinom

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, potpisao je slične sporazume sa Španijom u ponedjeljak i s Belgijom u utorak, ali prethodni sporazumi podrazumijevali su veću podršku.

Kijevu je potrebna pomoć u protuzračnoj odbrani (Oružane snage Ukrajine/Handout via REUTERS)

Portugal je obećao 126 miliona eura vojne pomoći Ukrajini ove godine u okviru sporazuma o bilateralnoj saradnji i sigurnosti, potpisanog u utorak.

Sporazum koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom posjete Lisabonu vrijedi deset godina, ali Portugal će podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, rekao je Luís Montenegro, portugalski premijer, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zelenski je potpisao slične sporazume sa Španijom u ponedjeljak i Belgijom u utorak, ali prethodni sporazumi podrazumijevali su veću podršku.

Njegovi potezi za uspostavljanje bilateralnih sigurnosnih sporazuma temelje se na inicijativi bogatih demokratskih zemalja bloka G7.

‘Nije stvar u novcu’

Na marginama samita NATO-a u Litvaniji prošle godine članice G7 složile su se da bi pojedine države trebale sklopiti bilateralne sporazume s Ukrajinom kako bi joj dugoročno garantovale sigurnost. Potpisani su s Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom početkom godine.

Zelenski je sporazume potpisane ove sedmice nazvao “vrlo važnima”, rekavši da “nije riječ samo o novcu”.

“Ovi desetogodišnji sporazumi ne znače da će rat trajati još deset godina. To su strateški sporazumi koji uključuju modernizaciju i obnovu Ukrajine te humanitarnu pomoć”, rekao je.

Trenutno Kijev prvenstveno treba pomoć u protuzračnoj odbrani, što uključuje rakete, bespilotne letjelice i informacijske sisteme. Ukrajini je ovo potrebno “kao voda u pustinji”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Njegove posjete Španiji, Belgiji i Portugalu prvobitno su bile planirane za sredinu mjeseca. Međutim, Zelenski je otkazao sva putovanja zbog ruske ofanzive u istočnoj Harkivskoj regiji.

Izvor: Agencije