Poljska vraća tampon-zonu na granici s Bjelorusijom

Posljednjih sedmica povećan je broj migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu, a graničari su prijavili niz nasilnih incidenata.

Poljska planira potrošiti 2,55 milijardi dolara na jačanje granice s Bjelorusijom (REUTERS/Kuba Stezycki)

Poljska će početkom sljedeće sedmice ponovno uvesti tampon-zonu od 200 metara na granici s Bjelorusijom, izjavio je premijer te zemlje Donald Tusk, nakon što se jedan poljski vojnik bori za život poslije napada na granici.

“U ovoj situaciji, tako dramatičnoj kao što je napad na našeg vojnika koji se bori za život u bolnici želimo da znate da smo uz vas, da nema govora o toleranciji napada ili oklijevanju u podršci našim vojnicima. Preporučili su nam da vratimo tampon-zonu i sljedeće sedmice će Vlada usvojiti tu odluku. Intenzivirat ćemo i radove na infrastrukturi i novom tipu ograde“, rekao je Tusk u mjestu Dubiče Cerkjevne na granici s Bjelorusijom, prenosi Beta.

Granica Poljske i Bjelorusije je žarište otkako su je počeli prelaziti migranti 2021. godine, nakon što je Bjelorusija, bliski ruski saveznik, navodno otvorila turističke agencije na Bliskom istoku kako bi ponudila novu nezvaničnu rutu ka Evropi, za šta je Evropska unija navela da je osmišljeno s ciljem da se napravi kriza, podsjeća Reuters.

Bjelorusija odbacuje optužbe da pomaže u prosljeđivanju migranata ka poljskoj granici.

Povećan broj migranata

Tampon-zonu, koja je sprečavala građane i humanitarne radnike da priđu granici, prvobitno je 2021. godine uvela prethodna vlada stranke Pravo i pravda (PiS).

U to vrijeme borci za ljudska prava kritikovali su taj potez, navodeći da ometa napore da se pomogne migrantima, uključujući žene i djecu, zarobljenima na granici.

Posljednjih sedmica povećan je broj migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu, a graničari su prijavili niz nasilnih incidenata.

Poljski vojnik je u utorak bio u životnoj opasnosti nakon što je izboden kroz ogradu na granici.

Ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rekao je da je Poljska spremna povećati broj vojnika na granici s 5.500 koji su trenutno tamo stacionirani, mada nije naveo za koliko.

Poljska planira potrošiti deset milijardi zlota (oko 2,55 milijardi dolara) na jačanje granice s Bjelorusijom.

Izvor: Agencije