Nikki Haley na izraelskoj granati napisala ‘Dovršite ih’

Izraelski ministar kulture Amichai Eliyahu objavio je na platformi X sliku na kojoj Haley ispisuje projektil, hvaleći je kao osobu koja nije nasjela na “laži o napretku”.

Bivša kandidatkinja za predsjednika SAD-a Haley tokom posjete sjevernoj granici Izraela (Kancelarija člana Knesseta Danona)

Društvenim mrežama i u izraelskim medijima šire se fotografije bivše republikanske kandidatkinje za predsjedničke izbore u SAD-u Nikki Haley, na kojima ispisuje riječi “Dovršite ih” na izraelskoj granati tokom svoje posjete izraelskim vojnim lokacijama u blizini sjeverne granice s Libanom.

Danny Danon, član Knesseta i bivši izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, objavio je te fotografije na svom nalogu na platformi X u utorak, uz post u kojem kaže da je Haley te riječi ispisala tokom svoje turneje s njim.

Danon kaže da je Haley riječi ispisala na artiljerijskoj granati, podsjećajući na dobre međusobne odnose od kada je bila američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama u vrijeme vladavine Donalda Trumpa, gdje se smatrala jastrebom u njegovoj administraciji.

Izraelski komentari

Izraelski ministar kulture Amichai Eliyahu objavio je na platformi X fotografiju na kojoj Haley ispisuje projektil, hvaleći je kao osobu koja nije nasjela na “laži o napretku”.

Član Knesseta ispred Likuda Hanoch Milvidsky prokomentarisao je fotografiju, ističući ljubav prema Haley i opisujući je kao “pravog prijatelja Izraela”.

Reporter na izraelskom Channelu 13 Almoga Bokera opisao je Haley kao “kraljicu”, držeći da je njen potpis na raketi jasna poruka.

Novinar Yinon Magal sa izraelskog Channela 14 dodao je da je Haley napisala “Dovršite ih” na projektilu.

Shulmo Pollak s radija Kol Chai prokomentarisao je Haleyin potpis ispisan na raketi koja će biti ispaljena na Hezbollah i obećao da će objaviti fotografiju kao poster ako njegova objava dobije hiljadu lajkova.

Američka podrška

Važno je napomenuti da je Haley posjetila sjever Izraela kako bi iskazala svoju solidarnost, a tokom posjete naseljima na sjeveru Zapadne obale, potvrdila je da većina američkog naroda podržava Izrael, naglašavajući potrebu za snažnijom američkom podrškom.

Haley se povukla iz predsjedničke utrke prošlog marta nakon teškog poraza na primarnim izborima Republikanske stranke protiv Trumpa, a prošle sedmice je nakon duge šutnje najavila da će glasati za njega.

Iako je Trump isključio njenu kandidaturu kao zamjenice predsjednika, Haley ostaje potencijalni predsjednički kandidat 2028.

Bijela kuća je u utorak objavila da predsjednik Joe Biden ne namjerava mijenjati svoju politiku prema Izraelu, uprkos izraelskom udaru u danima vikenda na kamp za raseljene osobe u Rafahu, koji je rezultirao smrću civila.

Istovremeno, Bijela kuća je naglasila da Biden “ne zatvara oči” nad patnjom palestinskih civila.

Ovaj razvoj događaja dolazi u vrijeme nastavka izraelskog rata u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, u kojem je više od 117.000 Palestinaca poginulo ili ranjeno, usred masovnog razaranja i gladi.

Izvor: Agencije