Financial Times: Ministar vanjskih poslova napravio najveći iskorak u izraelskoj diplomatiji

Izraelski ministar vanjskih poslova objavio je 23. maja videosnimak španskih plesova i muzike zajedno sa slikama napada 7. oktobra, ismijavajući odluku Španije da prizna Palestinu.

Katz namjerno vrijeđa diplomatske ličnosti u svojim javnim objavama (EPA-EFE/SARAH YENESEL)

List Financial Times objavio je u srijedu da je izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz zaobišao diplomatski protokol sarkastičnim objavama na društvenim mrežama upućenim kritičarima Izraela te ga je nazvao „ministrom za uvrede“.

Ovaj britanski list citirao je diplomate i analitičare koji su rekli da Katz pokazuje „nepristojne i uvredljive“ diplomatske stavove koji odražavaju preokret u izraelskoj diplomatiji tokom ere premijera Benjamina Netanyahua, koji forsira obračun s izraelskim kritičarima bez ograničenja.

Sagovornici su rekli za list da su Katzove uvredljive objave na društvenim mrežama način da izazove buku te da su ove objave naišle na reakcije zbunjenosti i čuđenja u izraelskoj diplomatskoj zajednici, tvrdeći da nijedan drugi ministar vanjskih poslova ne bi uradio ono što Katz radi, diplomatski gledano.

Diplomate koje je list citirao izrazili su svoje nezadovoljstvo Katzovom tendencijom da javno privatne stvari vezuje za diplomatiju, kako su rekli.

Španski plesovi i Hamasov napad

Izraelski ministar vanjskih poslova objavio je 23. maja videosnimak španskih plesova i muzike zajedno sa slikama napada 7. oktobra, ismijavajući odluku Španije da prizna Palestinu.

Objavio je i uvredljivu sliku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekavši za njeg da „želi okupirati Jerusalem“, a generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa pozvao je da podnese ostavku, rekavši za njeg da je „antisemit i podržava terorizam“.

Katz je prouzrokovao diplomatsku krizu s Brazilom nakon što je za njegovog predsjednika Lula da Silvu, koji je kritizirao tekuću agresiju na Pojas Gaze, rekao da „nije poželjan u Izraelu“.

Izvor: Al Jazeera i agencije