Duwairi: Okupator je ušao u neizdrživu fazu iscrpljenosti u Gazi, a gubici će se povećati

Duwairi je u analizi najnovijih vojnih dešavanja u Gazi objasnio da okupacijska vojska, koja trenutno ima 24 brigade za obračun sa Gazom, nije u stanju da postigne minimum zacrtanih ciljeva.

Postoji napredovanje Izraela ka centru grada Rafaha, ali to, u biti, neće ništa promijeniti (REUTERS/Hatem Khaled)

Vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da izraelski rat u Pojasu Gaze – iz vojne perspektive – nije postigao svoje ni deklarirane ni nedeklarirane ciljeve koje su nagovijestili ministri ekstremisti Itamar Ben Gvir i Bezalel Smotrich.

Duwairi je u analizi najnovijih vojnih dešavanja u Gazi objasnio da okupacijska vojska, koja trenutno ima 24 brigade za obračun sa Gazom i njenom okolinom, nije u stanju da postigne minimum zacrtanih ciljeva, otkrivajući da je ovaj broj brigada određen za obračun sa arapskim vojskama.

Izrael je, također, ušao u neizdrživu fazu iscrpljenosti u Gazi i pretrpjet će još gubitaka, što objašnjava, prema Duwairiju, tajnu raskola između političkog i vojnog krila u Tel Avivu, zbog sposobnosti otpora da nastavi borbe.

Razvoj događaja u Rafahu i Jabaliji

Osvrčući se na komentar koordinatora za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja o masakru u Rafahu na jugu, Duwairi je rekao da ovaj zvaničnik govori izraelskim jezikom i pravda se da Tel Aviv nije prešao crvenu liniju, u potpunosti prihvatajući priču portparola okupacijske vojske Daniela Hagarija.

Istakao je da postoji napredovanje Izraela ka centru grada Rafaha, ali to, u biti, neće ništa promijeniti, navodeći primjer Beit Lahije i Beit Hanouna na sjeveru, u kojima još nije preuzeo kontrolu, uprkos tome što se borbe u njima odvijaju od prve sedmice kopnene invazije.

Istakao je da se operacija okupacijske vojske u Rafahu proširila, nakon što je zauzimala površinu od devet kvadratnih kilometara prije nego što su izraelske snage upale sa sjeverne strane, ali je naglasio da je, uprkos tome, i dalje ograničena operacija i ne predstavlja glavnu operaciju u pograničnom gradu s Egiptom.

Što se tiče borbi u kampu Jabalija, vojni stručnjak je rekao da je okupator mobilizirao pet brigada iz tri pravca, ali je zaglavila i nije uspela da preuzme kontrolu, nakon što su borbe bile uglavnom iz neposredne blizine po principu namamljivanja na unaprijed pripremljene položaje za borbu, u kojima su složene zasjede izvođene u dvije ili tri etape.

Izvor: Al Jazeera