Blinken obećao Moldaviji pomoć od 135 miliona dolara u borbi protiv ruskog utjecaja

Sjedinjene Američke Države su Moldaviji dale finansijsku pomoć od 774 miliona dolara od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Blinken sa Sandu u Kišinjevu: Ovo će ojačati sposobnost Moldavaca da se odupru ruskom miješanju (REUTERS/Vladislav Culiomza)

Američki državni sekretar Antony Blinken obećao je 135 miliona dolara pomoći Moldaviji za energetsku sigurnost i za suzbijanje ruskih dezinformacija na putu ka Evropskoj uniji, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Blinken je u posjeti istočnoj Evropi, a danas je u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, najavio pomoć na konferenciji za novinare sa predsjednicom Maiom Sandu. On je rekao kako će 85 miliona dolara otići na jačanje energetske infrastrukture, a da je 50 miliona usmjereno na remont energetske i poljoprivredne industrije i odvraćanje od dezinformacija.

“To će ojačati sposobnost Moldavaca da se odupru ruskom miješanju, da održe slobodne i poštene izbore, da nastave putem ka Evropskoj uniji i zapadnim integracijama, da stvore više ekonomskih prilika”, rekao je šef američke diplomatije.

Sjedinjene Američke Države su Moldaviji dale finansijsku pomoć od 774 miliona dolara od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, a od toga je približno 300 miliona dolara bilo namijenjeno za energetsku sigurnost, prenosi AP.

Tenzije na istoku Evrope

Moldavija je više puta optuživala Rusiju da vodi hibridni rat protiv te istočnoevropske države, da se miješa u lokalne izbore i vodi kampanje dezinformacija kako bi pokušala srušiti Vladu i spriječiti Moldaviju da se pridruži EU.

Agencija AP navodi kako postoje znaci da Rusija razmatra nove akcije u Moldaviji, a na spornoj teritoriji Pridnjestrovlja (Transnjistrija) nalazi se 1.500 ruskih vojnika, kao i da stoji iza tenzija u Gruziji dok Moskva pokušava utjecati na bivše sovjetske države.

Rusija je negirala optužbe, ali je moldavska Vlada oprezna u vezi sa namjerama Moskve, posebno nakon što su pridnjestrovske vlasti u februaru apelirale na Moskvu za zaštitu zbog, kako su rekli, pojačanog pritiska iz Kišinjeva, piše AP.

Situacije u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini bit će na dnevnom redu ministarskog sastanka NATO-a u Pragu u četvrtak i petak, koji će biti posljednje veliko diplomatsko okupljanje Alijanse prije nego što se lideri sastanu na samitu povodom proslave 80. godišnjice NATO-a u julu u Washingtonu.

Izvor: Agencije