Bjelorusija suspendovala Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Predstavnici 16 članica NATO-a i šest Organizacije Varšavskog pakta, vojnog bloka koji je postojao tokom hladnog rata, potpisali su CFE sporazum 1990, a stupio je na snagu 1992. godine.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je u srijedu zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (Natalia Fedosenko/Pool via REUTERS)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je u srijedu zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE sporazum), javlja Anadolija.

Dokument, koji je početkom maja usvojio Bjeloruski parlament, objavljen je na portalu Vlade Bjelorusije.

Predstavnici 16 članica NATO-a i šest Organizacije Varšavskog pakta, vojnog bloka koji je postojao tokom hladnog rata potpisali su CFE sporazum 1990, a stupio je na snagu 1992. godine.

Ovaj sporazum ograničava pet vrsta naoružanja i vojne opreme i to borbene tenkove, oklopna borbena vozila, artiljeriju, borbene avione i jurišne helikoptere.

Visok rizik od mogućih incidenata

Prošlog mjeseca Lukašenko je rekao kako je rizik od vojnih incidenata duž granice njegove države s Ukrajinom prilično visok, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Bjelorusija je premjestila nekoliko borbeno spremnih bataljona iz regije Vitebsk, koja se nalazi na granici s Rusijom, do zapadnih granica države, rekao je čelnik te države dok su delegati Svebjeloruske narodne skupštine (VNS) jednoglasno odobrili novu vojnu doktrinu, ističući da je Bjelorusija miroljubiva država.

Lukašenko je dodao da susjedna Poljska – na zapadu – ne bi trebala očekivati agresivne akcije Bjelorusije, navodi se u izvještaju ruskih medija.

U ažuriranom dokumentu navedene su države iz kojih dolaze prijetnje, raspon unutrašnjih i vanjskih prijetnji vojnoj sigurnosti te stav o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, pisali su mediji iz Rusije bez elaboriranja imenovanih država.

Izvor: Agencije