Ukazuje li ‘video pobune’ na znakove mogućeg puča u izraelskoj vojsci

‘Pobunjenički video’, kako su ga opisali izraelski analitičari, izazvao je žestoke reakcije koje su primorale Yaira Netanyahua, premijerovog sina, da ga izbriše nakon što ga je podijelio i promovirao.

Rezervista na snimku pobune poziva na lojalnost samo Netanyahuu (Kancelarija izraelske vlade)

Okupirani Jerusalem – “Mi ćemo slušati jednog lidera, a to nije ministar odbrane Yoav Gallant ili šef Kabineta Herzi Halevy, već premijer Benjamin Netanyahu. Stanovništvo Gaze, uključujući i malu djecu, mora biti istrijebljeno. Jeste li željeli državni udar? Tu smo mi, rezervisti – koji se ne mogu vratiti svojim kućama – pokazat ćemo vam konačnu odluku.”

Ovo je sažeta poruka “pobunjeničkog videa” koji je izraelski novinar Yinon Magal objavio na izraelskim društvenim mrežama i koji je prikupio stotine hiljada pregleda. Na njemu se pojavljuje maskirani izraelski vojnik iz rezervnog sastava u vojnoj uniformi i teško naoružan, pozivajući na pobunu protiv ministra sigurnosti i načelnika Generalštaba, izjavljujući da će on i njegove kolege “slušati samo jednog vođu, Netanyahua”.

“Pobunjenički video”, kako su ga opisali izraelski analitičari, izazvao je žestoke reakcije koje su primorale Yaira Netanyahua, premijerovog sina, da ga izbriše nakon što ga je podijelio i promovirao.

S druge strane, novinar Magal, koji je blizak premijeru, stao je u odbranu snimka, kritizirajući izraelske opozicijske stranke, koje je optužio da teže pobuni i državnom udaru protiv Netanyahuove vlade u jeku rata.

Izraelski analitičari jednoglasno su se složili da je video “opasan”, da poziva na pobunu i podriva lanac komande u generalštabu i izraelskoj vojsci, napominjući da je prošlog decembra rezervni vojnik pisao na platformi X vezano za istragu pucanja na borce nakon njihovog zarobljavanja. “Mi smo na terenu, pucat ćemo na koga hoćemo, kada i kako hoćemo.”

Načelnik Štaba Halevy (lijevo) tokom obilaska rezervnih snaga u diviziji 551 (Kancelarija Izraelske vlade)

Kontroverzno

Prema procjenama analitičara, snimak je nastao u zgradi u Gazi, na kojoj su stajali natpisi rasističkog pokreta “Kach”, kojem pripada i izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, čelnik stranke “Jewish Greatness”, kao i ime ekstremističkog rabina Meira Kahanea koji vjeruje u ideju jedinstvenosti jevrejskog naroda, njegovu različitost od ostalih naroda svijeta, svetost “zemlje Izraela” i “mesijansko spasenje”.

Posljednjih mjeseci Amir Bohbot, dopisnik web-stranice Walla za vojna pitanja, kaže da su vojnici izraelske vojske širom Pojasa Gaze dokumentirali neobične i kontroverzne slučajeve, uključujući i političke izjave i stavove o vođenju borbi i dan nakon rata.

Vojni dopisnik je objasnio da je rezervista koji se pojavio u uznemirujućem “snimku pobune” ranije objavljivao publikacije koje podržavaju Vladin zakon o izmjenama pravosudnog sistema i druge koje se protive demonstracijama u kojima se insistira na prijevremenim izborima, a u svojim publikacijama se suprotstavlja Gallantovom načinu upravljanja ratom, izražavajući svoju bezuvjetnu podršku premijeru i vojnoj operaciji u Rafahu.

Ukazujući na opasnost sadržaja videosnimka po vojsku, Bohbot je rekao: “Vojna policija je rezervnog vojnika podvrgla istrazi zbog optužbi za nerede, podstrekivanje, nepoštivanje uputstava i druga kršenja, te je odlučeno da se protjera iz vojne službe, dok Ministarstvo sigurnosti nastavlja istragu čiji će rezultati biti proslijeđeni Državnom tužilaštvu.”

‘Mašina za otrov’

Kako je istraga nastavljena, Avi Ashkenazi, dopisnik za vojna pitanja lista Maariv, upozorio je na ozbiljnost snimka, rekavši: “Nije važno je li snimak pobune stvaran ili ne, ali u svjetlu nastavka rata u Gazi, počinju se formirati znaci pokušaja vojnog udara.”

Ashkenazi je objasnio da je, nakon što se video raširio društvenim mrežama, izraelskoj vojsci trebalo otprilike 15 sati da dođe sebi, da shvati veličinu, snagu i utjecaj ovog videa na društvo.

Vojni dopisnik je dodao: “Nije bitno je li osoba na snimku zapravo rezervni vojnik prisutan u Gazi ili osoba koja se pretvara da je borac. Istina ostaje ista. Na sceni je pokušaj da se izazove državni udar unutar vojske u jeku rata. Legitimitet pokoravanja naredbama komandanata armije na svim nivoima pokušava se potkopavati… tu je i atak na legitimitet ministra sigurnosti, koji vrši svoje obaveze onako kako ih on razumije.”

Smatra da je “snimak pobune” dio “mašine za otrov” u izraelskom diskursu, ističući da se njegovo objavljivanje poklapa s kampanjom nekih političara u vladinoj koaliciji protiv vojske. Kazao je da sadržaj videa odslikava suštinu izjava pojedinih političara od prije nekoliko sedmica, te da je veza između izjava i nagovještaja utrla put za snimanje ovog videa.

Pozivi na pobunu protiv Gallanta (u sredini) i Halevyja dolaze u svjetlu neslaganja između vojnih zapovjednika i Netanyahua (Kancelarija Izraelske vlade)

Prava prijetnja

Komentarišući debatu u izraelskom društvu, a u vezi sa “snimkom pobune”, Yoav Limor, vojni analitičar lista Israel Today, napisao je članak pod naslovom Ni Gaza ni Liban… glavna prijetnja Izraelu je unutar njega.

Limor u svom članku smatra da je video samo jedan u nizu videozapisa i tvitova koje su objavili vojnici, a koji pokazuju nepoštovanje naspram mnogih vojnih naređenja.

Vojni analitičar smatra da ovakvi pokreti i akcije nekih vojnika zahtijevaju fokusiranje na načelnika Štaba Halevyja, čiji je autoritet u izraelskoj vojsci počeo opasno slabiti, ali i na premijera Netanyahua, čija otvorena šutnja podržava nastavak polarizacije unutar vojske i eskalaciju protiv njenih vođa, što je dodatni problem, koju (šutnju) je opisao “nezakonitom i kriminalnom”.

Objasnio je da su takvi događaji uznemirujući i zabrinjavajući te upozorio: “Rat je na svom početku ujedinio izraelsku javnost koja je stavila po strani sve razlike koje su mu prethodile i prijavila se u sveobuhvatnu vojnu službu te pozvala na podizanje zastave u odbrani domovine.”

Ali sada, kaže Limor, “s neodgovornim i jadnim vodstvom, izraelska javnost se vraća na početnu tačku i pod mnogo težim okolnostima. Svi koji misle da je glavni izazov s kojim se Izrael suočava Gaza, Liban ili Ujedinjene nacije su u zabludi. Glavna prijetnja s kojom se Izrael suočava – kroz svoju historiju – ona je unutar njega”.

Izvor: Al Jazeera