Španija šalje Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijardu eura

Ukrajinska vojska se suočava s ruskom ofanzivom u području istočne oblasti Harkiv pa Zelenski od zapadnih saveznika traži dodatno naoružanje.

Španija je obećala poslati desetak raketa za američke protuzračne sisteme Patriot (REUTERS/Radovan Stoklasa)

Španija će tokom ove godine dati Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijardu eura, u okviru bilateralnog sporazuma koji su u ponedjeljak u Madridu potpisali španski premijer Pedro Sanchez i ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski, prenosi Hina.

“Najvažnije je brzo pomoći Ukrajini kako bi se odbranila”, izjavio je Sanchez na konferenciji za medije.

“Želimo poslati poruku Ukrajini, međunarodnoj zajednici i ruskom predsjedniku Putinu da ćemo biti uz Ukrajinu koliko je god potrebno kako bi osigurala slobodu, teritorijalni integritet i suverenost”, dodao je Sanchez.

Zelenski je u ponedjeljak došao u prvu posjetu Španiji nakon što je prije 824 dana Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska se suočava s ruskom ofanzivom u području istočne oblasti Harkiv pa Zelenski od zapadnih saveznika traži dodatno naoružanje. Ukrajina istovremeno nastavlja s bombardiranjem u unutrašnjosti Rusije gdje je u ponedjeljak jedna osoba ubijena, a tri su ranjene.

Velika vojna pomoć

“Rusija nas želi uništiti”, rekao je Zelenski i zahvalio Španiji na pomoći.

Španija je obećala poslati desetak raketa za američke protuzračne sisteme Patriot i 19 korištenih tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2A4 te municiju. Uz rakete neće doći i cijeli sistemi, objavio je list El Pais, a Sanchez je rekao da nije moguće da Španija pošalje Patriote, ali da već otprije šalje rakete.

“Danas smo razgovarali o protuzračnim sistemima. Španija nam ne može sama pomoći u vezi s tim pitanjem, ali u svijetu je dovoljno takvih sistema”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik se u ponedjeljak susreo sa španskim Kraljem Felipeom VI, a tokom dana će se susresti s predstavnicima Španskog parlamenta i opozicije.

Izvor: Agencije