Snažna tropska oluja pogodila Filipine, najmanje sedmero mrtvih

Potvrđeno je da je u južnoj provinciji Misamis Oriental poginula 14-godišnja djevojčica nakon što je stablo palo na parkirano vozilo u kojem se nalazila.

U ovoj zemlji jugoistočne Azije godišnje se dogodi prosječno 20 oluja, koje često rezultiraju obilnim kišama (EPA-EFE/Francis R. Malasig)

Filipinske vlasti javljaju da je najmanje sedmero ljudi poginulo od posljedica tropske oluje Ewiniar, koja je pogodila zemlju tokom vikenda.

Ewiniar je donio snažne vjetrove i jaku kišu, zatvorivši aerodrome i morske luke i prekinuvši snabdijevanje električnom energijom, prenosi Hina, pozivajući se na navode Reutersa.

Poginula 14-godišnjakinja

Potvrđeno je da je u južnoj provinciji Misamis Oriental poginula 14-godišnja djevojčica nakon što je stablo palo na parkirano vozilo u kojem se nalazila. Još je jedan učenik povrijeđen, objavila je Nacionalna agencija za katastrofe.

U pokrajini Quezon, istočno od glavnog grada Manile, prijavljeno je šest mrtvih, među kojima dvojica muškaraca u dobi od 56 i 22 godine, koji su se utopili te 39-godišnjak na kojeg je palo stablo, izvijestili su iz tamošnje policije.

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. rekao je u utorak da je oluja pogodila gotovo 27.000 ljudi, a da će se napori potrage i spašavanja nastaviti. Izvijestio je da je tokom vikenda prekinut rad tri aerodroma i devet pomorskih luka.

Ewiniar je bila prva tropska oluja koja je ove godine pogodila Filipine.

U ovoj zemlji jugoistočne Azije godišnje se dogodi prosječno 20 oluja, koje često rezultiraju obilnim kišama, jakim vjetrovima i smrtonosnim klizištima.

Izvor: Agencije