Poljski šef diplomatije: Ne isključujemo slanje vojnika u Ukrajinu

Radoslaw Sikorski, poljski ministar vanjskih poslova, ranije je rekao da prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini ‘nije nezamisliva’.

'Ne bismo trebali isključiti slanje vojnika u Ukrajinu', poručio je Radoslaw Sikorski, poljski ministar vanjskih poslova (EPA-EFE/Jacob Schroeter)

Poljska ne bi smjela isključiti slanje snaga u Ukrajinu, rekao je Radoslaw Sikorski, ministar vanjskih poslova te zemlje, dok se Kijev bori da odbije rusko napredovanje, ali nije precizirao koju bi ulogu imali poljski vojnici.

Iako su ukrajinski saveznici u NATO-u obećali snabdijevati ratom razorenu zemlju novcem i oružjem onoliko dugo koliko je potrebno da se odbije ruska invazija, općenito su odbacili mogućnost slanja vojnika u zemlju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Nije nezamislivo’

Upitan u intervjuu je li Poljska spremna poslati snage u Ukrajinu, Sikorski je rekao: “Ne bismo to trebali isključiti. Trebali bismo ostaviti (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da nagađa o našim namjerama.” Intervju su objavili poljska Gazeta Wyborcza, italijanska La Repubblica i španski El Pais.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je vrata eventualnom slanju vojnika u Ukrajinu na konferenciji u Parizu 26. februara, sugerirajući da bi jedno područje u kojem bi zapadne snage mogle pomoći bila obuka Ukrajinaca u njihovoj zemlji.

Sam Sikorski ranije je rekao da prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini “nije nezamisliva”.

U ponedjeljak je vrhovni ukrajinski komandant rekao da je potpisao dokumente koji omogućuju francuskim vojnim instruktorima da uskoro posjete ukrajinske centre za obuku.

Izvor: Agencije