Papa Franjo se izvinio nakon homofobne uvrede

Papa je upotrijebio pogrdan italijanski izraz dok je biskupima objašnjavao da se i dalje protivi primanju gay osoba u svešteničke redove.

Papa Franjo je prošle godine sveštenicima dopustio da blagoslove članove istospolnih parova (EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

Papi Franji, kojeg prozivaju jer je nedavno upotrijebio vrlo pogrdnu riječ opisujući LGBT zajednicu, nije bila namjera koristiti homofobni jezik i izvinjava se svima koji se osjećaju povrijeđenim zbog toga, objavio je Vatikan.

“Papa nikada nije namjeravao, niti uvrijediti, niti koristiti homofobne izraze i izvinjava se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenim jer je upotrijebio određeni izraz” na koji su drugi skrenuli pažnju Vatikanu, rekao je vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni u objavi poslanoj e-mailom, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Italijanski mediji u ponedjeljak su izvijestili da je Franjo upotrijebio italijanski izraz frociaggine, što se može prevesti kao “p….čina”, dok je italijanskim biskupima objašnjavao da se i dalje protivi primanju gay osoba u svešteničke redove.

Italijanska internetska stranica Dagospia koja se bavi političkim tračevima prva je izvijestila o incidentu koji se navodno dogodio 20. maja kada je Papa razgovarao s italijanskim biskupima iza zatvorenih vrata.

‘Crkva je otvorena za sve’

Bruni je rekao da je Franjo “svjestan” informacija objavljenim u medijima te je ponovio da i dalje ostaje predan Crkvi koja je otvorena za sve i u kojoj “niko nije beskoristan i suvišan, Crkvi u kojoj ima mjesta za svakoga”.

Papi se pripisuju važni potezi koje je povukao kada je u pitanju LGBT zajednica za vrijeme njegovog dosadašnjeg jedanaestogodišnjeg pontifikata, no njegove navodno nedavne izjave izazvale su šok i nevjericu, čak i među njegovim pristalicama.

Godine 2013. Franjo je na početku pontifikata izjavio: “Ako je osoba gay, a traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da joj sudim?”

Prošle godine sveštenicima je dopustio da blagoslove članove istospolnih parova, izazvavši tako reakciju konzervativaca.

Izvor: Agencije