Madrid, Dublin i Oslo ‘snažno’ će odgovoriti na napade izraelske diplomatije

Niko nas ne može zastrašiti, imamo jasne ideje o tome kojim putem trebamo ići, rekao je španski ministar vanskih poslova.

Španski premijer Pedro Sanchez posebno je na meti izraelskih napada (EPA-EFE/CHEMA MOYA)

Španija, Irska i Norveška, čije je koordinirano priznanje države Palestine u utorak izazvalo gnjev izraelskih vlasti, “snažno” će odgovoriti na “napade” izraelske diplomatije, rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

“Odgovorit ćemo koordinirano sa Norveškom i Irskom, koje su na meti istih jezivih dezinformacija i napada na društvenim mrežama, odgovorit ćemo snažno i smireno na sve te provokacije”, rekao je novinarima Albares.

“Niko nas ne može zastrašiti… Ne krojimo mi svoju vanjsku politiku reagirajući na tvitove, već imamo jasne ideje o tome kojim putem trebamo ići”, kazao je Albares nakon sastanka Vijeća ministara i formalnog usvajanja odredbe kojom se priznaje država Palestina, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Odgovor Dublina, Madrida i Osla uslijedit će “u prikladnom trenutku”.

Albares je istovremeno optužio izraelsku diplomatiju da je više “zainteresirana za raspravu o tvitovima nego za odluke Međunarodnoga suda pravde”, najvišeg suda UN-a koji je u petak Izraelu naredio da obustavi vojnu ofanzivu na Rafah.

Ljutite poruke izraelskog ministra

Bijesan zbog odluke Madrida, Dublina i Osla o priznanju palestinske države, šef izraelske diplomacije Israel Katz već nekoliko dana na društvenoj mreži X objavljuje ljutite poruke protiv ove tri zemlje.

Tako je, naprimjer, u utorak optužio španskog premijera Pedra Sancheza da priznanjem palestinske države, “zajedno s ostalima poziva na genocid nad jevrejskim narodom”.

Napisao je i kako smatra da je Sanchez saučenik u pozivima na genocid nad Jevrejima s obzirom na to da je u španskoj vladi zadržao Yolandu Diaz, ministricu i potpredsjednicu vlade, koja je nedavno pozvala na oslobođenje Palestine “od rijeke do mora”.

U nedjelju je Katz na internetu objavio video-snimak na kojoj kombinira slike Hamasovog napada na jug Izraela 7. oktobra sa slikama plesača flamenka, tvrdeći da tako palestinska grupa Pedru Sanchezu zahvaljuje na usluzi.

Šef izraelske diplomatije objavio je slične video snimke koji su usmjereni protiv irskih i norveških čelnika.

Izvor: Agencije