Macron u Dresdenu upozorio na jačanje ekstremne desnice u Evropi

Emmanuel Macron je branio i evropsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

Emmanuel Macron tokom govora u Dresdenu (EPA-EFE/FILIP SINGER)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u Dresdenu na širenje ekstremne desnice u Evropi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini jer je riječ i o sigurnosti u Evropi, prenosi Hina.

“Posvuda se u našim demokratskim društvima šire ideje koje dolaze od ekstremnih desničara. Taj se pokvareni vjetar širi Evropom, to je stvarnost. Mi se konačno moramo probuditi”, rekao je Macron u svom govoru ispred obnovljene katedrale u Dresdenu, koja je bila u potpunosti uništena u savezničkom bombardiranju.

Drugog dana trodnevne posjete Njemačkoj Macron se u svom govoru konkretno osvrnuo na Mađarsku gdje je “evropski novac dobrodošao”, ali se ne poštuje nezavisnost sudstva i medija.

“Postoji fascinacija za autoritarne režime. Samo nekoliko kilometara od nas. Ali Evropa nije samoposluživanje nego zajedničko postolje vrijednosti i kulture individualne i političke slobode”, rekao je Macron tokom svog 40-minutnog govora koji je bio prekidan aplauzom.

“Velika mi je čast kao prvi francuski predsjednik nakon njemačkog ujedinjenja govoriti ovdje u Dresdenu. Ja ne govorim na istoku nego u srcu Evrope”, rekao je Macron na njemačkom.

On je branio i evropsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

“Ono što u Ukrajini stoji na kocki je sigurnost Evrope. Ni Francuska niti Njemačka više nisu sigurne ako u Ukrajini pobijedi pravilo jačega”, rekao je Macron.

Jača evropska odbrana

Macron je, s obzirom na veliku skepsu posebno među građanima istočne Njemačke naspram pomoći Ukrajini, rekao kako je zajednički evropski stav naspram ovog pitanja presudan.

“Mi ne vodimo rat protiv ruskog naroda, ali mi isto tako ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Evropi”, rekao je Macron.

Još jednom je istaknuo potrebu podizanja odbrambene spremnosti Evrope i prekid snažnog oslanjanja na SAD.

Macron je trodnevnu državnu posjetu Njemačkoj počeo u nedjelju susretom s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom te nastavio u ponedjeljak polaganjem vijenca na spomenik žrtvama holokausta te govorom u Dresdenu.

Posjeta se završava u utorak susretom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zajedničkim sastankom Njemačke i Francuske vlade.

Izvor: Agencije