Izraelska psihologinja: Zaustavite rat, Gaza se pretvorila u zamku

‘Živimo u stalnom stanju terora i anksioznosti, ne spavamo, jedva čak i dišemo’, poručila je Noorit Felsenthal Berger, psihologinja i majka izraelskog vojnika koji se bori u Gazi.

Demonstranti protiv Netanyahua gotovo svakodnevno traže prekid rata i pristanak na pregovore o oslobađanju zatvorenika (Reuters)

Izraelska psihologinja apelirala je na političke i vojne lidere u svojoj zemlji da pristanu na dogovor o oslobađanju zarobljenika, ako su zaista živi, i da rade na zaustavljanju rata u Pojasu Gaze.

Noorit Felsenthal Berger, psihologinja i majka izraelskog vojnika koji se bori u Gazi, navela je da je članica organizacije koju su nazvali ”Roditelji vojnika vrište: ‘Dosta!”

U svom članku u listu Haaretz spominje kako su ona i drugi članovi pokreta u početku podržavali rat, ali mu se sada protive jer se pretvorio u “beskorisnu smrtonosnu zamku”, opisujući ga kao rat koji vodi ekstremistička vlada i koja ne želi da se on ikad završi.

Stanite! Dosta!

”Naša poruka našim liderima, donositeljima odluka je jednostavna: Stanite, dosta!” Upravo zbog ovih riječi su dali svom pokretu ime: ”Roditelji vojnika vrište: ‘Dosta!”.

Dodala je da članovi tog pokreta traže da se pronađe legitimno političko rješenje nakon svih ovih dugih mjeseci rata i krvoprolića. Također, smatraju da je vojni odgovor nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra bio neizbježan.

Izraelska doktorica je izrazila pesimizam jer smatra da se trenutno, bez pregovaračkog političkog rješenja na horizontu, ne čini da se približavamo oslobađanju zarobljenika, dok se broj izraelskih vojnika i ranjenih svakim danom povećava.

Navodi da oni, članovi pokreta roditelja vojnika koji se bore u Gazi, shvataju da mnogi palestinski civili svakodnevno pate i umiru, iako to nije na naslovnicama u Izraelu

Prema tome, kaže Berger: ”Gledamo patnju i bol dok raste broj mrtvih, ali bez ikakvog jasnog cilja koji se može postići”. Napominje da je cilj rat koji traje u Gazi osigurati interese premijera Benjamina Netanyahua i njegove vlade kako bi ostali na vlasti.

Naša djeca su shrvana

Berger otkriva da su poslali pismo Ratnom kabinetu, koje je potpisalo 900 roditelja vojnika u aktivnoj službi u Gazi i više od dvije hiljade pristalica. U pismu se poziva Vlada da preuzme odgovornost za ”živote njihove djece koja se bore u Gazi, a ne da ih žrtvuje u smrtnoj zamci bez legitimnog političkog rješenja. Međutim, još nismo dobili odgovor.”

Istakla je da je majka troje djece, od kojih jedno studira u Sjedinjenim Američkim Državama i, kako je rekla, “bori se protiv antisemitizma u kampusu”, dok se drugo dvoje bore u Gazi. Jedan je u rezervnom sastavu, a drugi je vojnik u vojsci.

Nastavila je, objašnjavajući: “Živimo u stalnom stanju terora i anksioznosti. Ne spavamo, jedva čak i dišemo.”

Dodala je da se zbog traume, kao Izraelci, osjećaju nesposobnim da govore, nemaju glasa i žive životom bez ikakvog osjećaja za budućnost.

“Svjesni smo da su naši sinovi shrvani zbog iscrpljenosti i pitamo se o ishodima njihovog zalaganja i odricanja dok iznova i iznova ulaze na ista mjesta. Vidimo da sve više njihovih saboraca gubi živote”, dodala je.

Skrenula je pažnju i na to da su ozbiljno zabrinuti za njihovo mentalno zdravlje.

Izvor: Al Jazeera