Gruzijski parlament izglasao kontroverzni zakon o stranim agentima

Zakon koji je gruzijski parlament usvojio ide protiv ključnih evropskih principa i vrijednosti, rekao je evropski šef diplomatije Josep Borrell.

Hiljade Gruzijaca protestovale su protiv zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u (AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Gruzijski parlament u utorak je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva, uprkos velikim protestima i predsjedničkom vetu.

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proevropske predsjednice Salome Zurabišvili, koja je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inostranim finansiranjem traži da se registriraju kao „strani agenti” ruski „u srži i prirodi”.

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošle sedmice, uprkos velikim protestima u Tbilisiju i pozivima Evropske unije i SAD-a da to ne učini.

Hiljade Gruzijaca protestovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila taj zakon koji ograničava inostrani utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i nezavisnim medijima koji dobivaju više od 20 posto finansiranja izvana.

Posljedice za evropski put

Kako navodi Reuters, Evropska unija izrazila je žaljenje što je gruzijski parlament izglasao kontroverzni zakon te je poručila kako će to imati posljedice za put te države prema članstvu u evropskom savezu.

Evropska unija najavila je da će ta odluka imati posljedice jer ide protiv zajedničkih evropskih vrijednosti.

„EU je više puta naglasio da zakon koji je gruzijski parlament usvojio ide protiv ključnih evropskih principa i vrijednosti”, rekao je evropski šef diplomatije Josep Borrell u utorak.

Kazao je kako će EU i države članice ispitati sve mogućnosti odgovora na takav razvoj događaja.

Usvojeni zakon vraća Gruziju unazad u tri od devet koraka koje je Evropska komisija predložila državi na Kavkazu kako bi ubrzala pristupanje savezu – borbu protiv dezinformacija i polarizacije, osiguravanje temeljnih prava i uključenost udruženja civilnog društva.

Izvor: Agencije