Evropski ministri bez dogovora o dopuštanju Kijevu da gađa ruski teritorij

Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svog teritorija.

Ukrajinski vojnici na obuci u regiji Cadiza, u bazi španske vojske (EPA-EFE/ROMAN RIOS)

Ministri odbrane Evropske unije u utorak nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ruski teritorij, za što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi bilo „igranje s vatrom”.

Članice EU-a već su se dogovorile da će kolektivno pružati vojnu pomoć Ukrajini. I dok neke države ratom pogođenoj zemlji daju oružje s minimalnim zahtjevima, druge to čine pod uvjetom da se naoružanje koristi samo unutar ukrajinskog teritorija, piše svjetske agencije, a prenosi Hina.

Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svog teritorija, piše agencija dpa.

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell na konferenciji za medije nakon sastanka ministara rekao je da su napadi u samoobrani na vojne ciljeve na ruskom teritoriju „legitiman čin pod međunarodnom pravu kad se koristi na proporcionalan način”.

„No, jasno je i da je to odluka za svaku državu članicu”, dodao je Španac.

„Niko ne može spriječiti članicu da opskrbi Ukrajinu oružjem te da im dopusti da ga koristi za vojne ciljeve unutar ruskog teritorija”, kazao je Borrell.

„Isto tako, ne možemo ih obvezati da na to pristanu”.

Bez dogovora o vojnim instruktorima

Ministri se nisu uspjeli dogovoriti ni treba li se vojnim instruktorima iz EU-a omogućiti da provode obuku na ukrajinskom teritoriju. Neki strahuju da bi to eskaliralo uključenost u rat i pojačalo rizik direktnog sukoba Rusije i zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je upozorio NATO članice da se igraju s vatrom kad predlažu da se Ukrajini omogući upotreba njihovog naoružanja za napade na ruski teritorij.

„Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica”, rekao je Putin u Taškentu.

„Ako se te ozbiljne posljedice ostvare u Evropi, kako će se ponašati Sjedinjene Američke Države, uzevši u obzir naš paritet u nuklearnom naoružanjem?”

„Teško je reći – žele li oni globalni sukob?”, nastavio je Putin.

Za ukrajinske napade s oružjem velikog dometa kazao je da zahtijevaju zapadnu obavještajnu i vojnu pomoć te satelite, što znači da zapad mora biti direktno uključen.

Izvor: Agencije