Borrell: Ukrajina ima pravo uzvratiti napadima na ciljeve u Rusiji

To je moguće, prema ratnom pravu, tu nema kontradikcije, može se uzvratiti ili boriti se protiv onoga ko vas napada sa svoje teritorije, rekao je Borrell.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell (Yves Herman / Reuters)

Prema ratnom pravu, Ukrajina može uzvratiti na ruske napade protivudarima na rusku teritoriju, ali je potrebno pronaći ravnotežu između eskalacije sukoba i prava na odbranu, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“To je posve moguće prema ratnom pravu, tu nema kontradikcije, može se uzvratiti ili boriti se protiv onoga ko vas napada sa svoje teritorije”, rekao je Borrell prije početka sastanka ministara odbrane država članica EU-a, prenosi Hina.

Na sastanku će se govoriti o tome nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao zapadne zemlje da preispitaju ograničenja koja su postavile Ukrajnicima da njihovim oružjem ne smiju napadati ciljeve u Rusiji.

“Pitanje rizika od eskalacije sukoba bit će vrlo brzo postavljeno i trebat će naći ravnotežu između tog rizika i prava i potrebe Ukrajinaca da se brane”, rekao je Borrell.

Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da “Ukrajina ima pravo braniti se i napadati legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine”.

U utorak, uoči sastanka EU-a, rekao je da ukrajinsko korištenje oružja koje su mu isporučili zapadni saveznici protiv ciljeva u Rusiji neće učiniti NATO i njegove članice sudionicima sukoba.

Podrška Ukrajini

Ministri će raspravljati o daljnjoj podršci Ukrajini i najnovijem razvoju događaja na terenu.

Na sastanku će im se pridružiti Stoltenberg i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umjerov koji će ih izvijestiti o najnovijim dešavanjima i najhitnijim potrebama Ukrajine.

Borrell je, također, podržao prijedlog Grčke i Poljske o uspostavi evropskog protivzračnog štita koji bi se finansirao u okviru programa EU-a te rekao da će se i o tome razgovarati na današnjem sastanku.

Ministri odbrane država članica razgovarat će i o finansiranju vojne pomoći Ukrajini u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF).

Mađarska blokira usvajanje sedam zakonodavnih akata koji su neophodni da bi se omogućilo korištenje blizu sedam milijardi eura.

Mađarska je, stoga, u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova doživjela niz kritika zbog sistematskog blokiranja pomoći Ukrajini.

Izvor: Agencije